HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.11.2022.

Proslavljena 50. obljetnica Kolpinškog programa pomoći hrvatskim bogoslovima

Nakon proslavljene 50. obljetnice programa kolpinške pomoći bogoslovima, koja se obilježavala u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu 19. listopada 2022., ista obljetnica proslavljena je i u Njemačkoj u subotu i nedjelju 12. i 13. studenoga. U ime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu na proslavi su sudjelovali rektor preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Toni Potrebić te dvojica bogoslova Marin Kurilić i Luka Barišić.



U subotu 12. studenoga 2022. predstavnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa posjetili su tijekom dana nekoliko obitelji koje su dugi niz godina sudjelovale u programu ugošćujući bogoslove na smještaj te brinući za njihova zapošljavanja u brojnim njemačkim tvrtkama, tvornicama ili drugim crkvenim i civilnim ustanovama. Bila je to lijepa prigoda za obitelji da se prisjete brojnih obogaćujućih trenutaka života s bogoslovima s kojima su tijekom ljetnih praznika svake godine kroz dva mjeseca živjeli izazove njihova prilagođavanja na rad, učenja njemačkog jezika te upoznavanja kulture. Obitelji su se s osobitom radošću prisjećale mnogih zajedničkih susreta koji su bili obilježeni pjesmom bogoslova i obogaćujućih promišljanja o raznim životnim pitanjima. Kroz ove susrete obitelji su se prisjetile i vlastitog angažmana u prikupljanju humanitarne pomoći tijekom Domovinskog rata.



Zlatni jubilej proslavljen je misnim slavljem u crkvi sv. Martina – Hörste na kojem su sudjelovale obitelji sudionice ovog programa, kolpinška obitelj župe Hörste te predstavnici kolpinške obitelji sv. Josipa iz Zagreba. Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Adolf Schöning uz koncelebraciju preč. Željka Faltaka, vlč. Tonija Potrebića i vlč. Vilima Koretića, voditelja hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim, koji je prije 40 godina i sam bio korisnik ovoga programa. Na euharistijskom slavlju sudjelovali su i nekadašnji voditelji ovog programa gospodin Heinz Peter Bee i gospodin Thomas Müller, a cjelokupni program slavlja organizirao je gospodin Michael Berensmeier, koji još uvijek prima studente na smještaj i rad. Osim proslave zlatnog jubileja obilježena je i 10. obljetnica bratstva Kolpinške obitelji Hörste i Kolpinške obitelji sv. Josipa iz Zagreba.



Sudionici proslave nastavili su slavlje zajedničkim druženjem u organizaciji Kolpinške obitelji Hörste. Tijekom večernjeg druženja rektor je u ime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u znak zahvale darovao svakoj obitelji prigodnu jubilarnu svijeću i hrvatske proizvode, a Michael Berensmeier je kao predsjednik Kolpinške obitelji Hörste darovao Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i Kolpinškoj obitelji sv. Josipa spomen svijeću.



U nedjelju 13. studenog 2022. predstavnike Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa primio je u biskupijskom središtu Kolpinškog društva Paderborn biskupijski tajnik Kolpinškog društva Paderborn gospodin Daniel Fissenewert zajedno s predsjednikom Kolpinške obitelji Hörste gospodinom Michael Berensmeier. Tijekom susreta razgovaralo se o dosadašnjem iskustvu te novim mogućnostima suradnje. U znak zahvale i spomena na 50 godina održavanja programa pomoći hrvatskim bogoslovima kroz zapošljavanje i smještaj u obiteljima rektor preč. Željko Faltak darovao je Koplinškom društvu Paderborn sliku vitraja Presvetog Srca Isusova, Blažene Djevice Marije i svetog Josipa koji su smješteni u kapeli Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te portal Zagrebačke katedrale izrađen od bijele čokolade čijom kupnjom se pomaže obnova Zagrebačke prvostolnice nakon potresa.

Tekst i fotografije: Luka Barišić
Ispišite stranicu: