HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2023.

Proslavljena 10. obljetnica svećeničkog ređenja

Svećenici Zagrebačke, Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije zaređeni 2013. godine u ponedjeljak, 3. srpnja proslavili su 10. obljetnicu svećeničkog ređenja u Župi sv. Nikole biskupa u Bistri pod geslom: “Neka ti naša odanost bude najdraži prinos na tvoj oltar”.


 
Misno slavlje s okupljenim vjernicima u Župi sv. Nikole u Bistri, na kojoj pastoralno djeluje kao upravitelj župe vlč. Marko Baršić, jedan od slavljenika, predslavio je vlč. Ivan Bingula koji je trenutno na studiju crkvene glazbe u Beču. Prigodnu propovijed uputio je vlč. Nikola Markušić, župnik Župe Majke Božje Fatimske u Orehovici. 
 
U svojoj pripovijedi vlč. Markušić je istaknuo: “Često vlastitu vjeru znamo uspoređivati s vjerom drugih ljudi i na različite načine sebe želimo pokazati kao bolje, a ostale kao manje vjerne, opravdavajući neke svoje nedostatke usporedbom s nekima koji su gori od nas. Takvo razmišljanje nije najbolji put za naš kršćanski i svećenički život. U primjeru apostola Tome vidimo kako uvijek trebamo tražiti blizinu s Uskrslim Gospodinom, osluškivajući Isusove riječi “Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju”. Oslonimo se na ono što nam donosi Evanđelje i Tradicija Crkve kako bismo ojačali svoju vjeru, neka nas apostol Toma zagovara na našem putu da zauvijek ostanemo vjerni i odani službi koju smo primili.”


 
Na kraju misnog slavlja župnik domaćin vlč. Baršić predstavio je slavljenike okupljenim župljanima. Svećenici koji su sudjelovali na ovom jubilarnom slavlju su sljedeći: vlč. Kristijan Stojko, župnik Župe Presvetoga Trojstva i Svetišta Predragocjene Krvi u Ludbregu, vlč. Siniša Blatarić, župnik Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom, vlč. Nikola Markušić župnik Župe Majke Božje Fatimske u Orehovici, vlč. Mijo Posavec župnik Župa Duha Svetoga Veliki Grđevac i sv. Ladislava kralja u Ladislavu, vlč. Mario Kaniški župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Drnju, vlč. Filip Pavlović upravitelj Župe Bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu, vlč. Marko Baršić upravitelj Župe sv. Nikole biskupa u Bistri i vlč. Ivan Bingula koji je na studiju crkvene glazbe u Beču.


 
Nakon misnog slavlja svećenici su ostali na zajedničkom objedu i druženju. Imali su priliku pregledati knjigu memorabilija u kojoj su zapisani životopisi ređenika i osvrti i fotografije s mladih misa i dosadašnjih susreta, a o njoj brine vlč. Mario Kaniški. Kao iznenađenje svojim kolegama župnik vlč. Baršić je okupio tamburaški sastav u kojem sviraju mladi iz župe te su svećenici mogli poslušati prigodni koncert sa spletom domoljubnih pjesama.   
 
Iako su se i dosada redovito susretali svake godine, slavlje desete obljetnice ređenja bila je posebna prilika za prisjećanje o zajedničkom vremenu provedenom u Bogosloviji, a također i o razmjeni iskustava koje su stekli u svom pastoralnom djelovanju te posebice prilika za jačanje prijateljstva.

vlč. Filip Pavlović
Ispišite stranicu: