HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.10.2020.

Proslavljen župni blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa



Župa svete Terezije od Djeteta Isusa u zagrebačkoj Miramarskoj ulici obilježila je 1. listopada blagdan svoje zaštitnice sv. Terezije od Djeteta Isusa. Uoči blagdana, vjernici su se u župi pripremali trodnevnicom. Prvoga dana, 29. rujna, svetu misu predvodio je vlč. Dragec Kujavec, župnik župe sv. Petra i Pavla iz Velike Gorice. Drugoga dana trodnevnice svetu misu predvodio je vlč. mr. Antun Vukmanić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca sa zagrebačke Savice, a posljednjega dana trodnevnice, svetu misu su predvodili preč. mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i vlč. mr. Mladen Škvorc, nadbiskupijski povjerenik za udruženja vjernika laika u Crkvi.



Uz duhovnu pripremu trodnevnicom, vjernici su otvorenoga srca dočekali blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa okupivši se kod župne crkve u velikom broju na jutarnjoj i večernjoj misi. Uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera, svete mise organizirane su na otvorenom; misu u 10 sati predvodio je vlč. Vlado Mikšić, a u 18.30 sati vlč. Mario Migles, župnik župe Svih Svetih – Sesvete. Vlč. Mario Migles u propovijedi  ukratko je podsjetio na životopis Svetice te kako njezina svetost, osim u Bogu, ima korijene i u njezinoj obitelji čiji su roditelji prvi kanonizirani bračni par u Crkvi. Propovjednik je okupljene vjernike potaknuo na dublji duhovni i molitveni život oslobađanjem od svake navezanosti, po uzoru na Malu Tereziju čiji je život primjer puta do svetosti vršenjem malih stvari ali s velikom ljubavlju, u potpunom pouzdanju u Boga.





Blagdan ove „svetice ruža“ nije mogao proći bez njezinoga cvijeta pa su tako okupljeni vjernici na kraju svete mise sudjelovali i u blagoslovu ruža koje su potom ponijeli svojim domovima. Naime, upravo su ruže svetački atribut Male Terezije od Djeteta Isusa zbog njezinoga obećanja da će poslije smrti obasuti zemlju kišom nebeskih ruža, odnosno milošću i uslišanjima.

Na kraju večernjeg slavlja župnik vlč. Mario Pavić zahvalio je hodočasnicima, župljanima, svim svećenicima koji su sudjelovali, zboru sv. Male Terezije te svima koji su pridonijeli organizaciji ovogodišnje proslave blagdana župe.

“Bog ne gleda na veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju.” - Sv. Terezija od Djeteta Isusa

Ispišite stranicu: