HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.05.2017.

Proslavljen župni blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini



U katoličkom kalendaru danas se slavi blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, ujedno je to patron istoimene župe u Vukovini gdje su se župljani i svećenstvo Velikogoričko-odranskog dekanata okupili prijepodne na misnom slavlju.

Sveta misa slavljena je u 11 sati, a predslavio ju je župnik iz susjedne župe Sv. Ivana Krstitelja (Novo Čiče), vlč. Marijan Prepeljanić uz koncelebraciju vukovinskog župnika i dekana Velikogoričko-odranskog prečasnog Đuru Saboleka i gotovo sve svećenike ovog dekanata.



S današnjim danom spominjemo se Marijina posjeta Elizabeti, bio je to poseban susret tih dviju žena, ali i prvi susret Isusa i Ivana Krstitelja koji su bili u majčinim utrobama.

Djevica Marija krenula je u posjet iz svog grada Nazareta u Elizabetino selo Ain Karim, nedaleko Jeruzalema. Put je bio oko 140 km dug, za što je trebalo pet dana pješačenja. Djevica Marija bila je siromašna pa nije mogla drugačije putovati. Nakon pet dana, Marija je konačno došla i pozdravila Elizabetu. Čim je Elizabeta čula Djevicu Mariju, zaigralo joj je dijete u utrobi. Osim što je to bio susret Djevice Marije i Elizabete, bio je i prvi susret Isusa i Ivana Krstitelja, koje su trudnice nosile. Elizabeta se napunila Duha Svetoga i izjavila: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! (Lk 1, 42)." Taj Elizabetin zaziv postao je sastavni dio molitve "Zdravo Marijo".



U homiliji vlč.Prepeljanić istaknuo je kako i danas ljudi kad odlaze u goste idu radosni te je upravo tako Marija hodila k Elizabeti iz ljubavi, poštovanja, čista srca te se tada dogodio njihov susret. Od tada pa sve do Kristove smrti na križu sve što je Marija uz Isusa proživljavala za nju je bilo posebno.
- Sve što je proživljavala uz svoga Sina za nju je bilo novo. Od svih događanja u djetinjstvu do javnog proziva sina na svadbi u Kani da domaćini vina nemaju kada ga je zamolila za pomoć vjerujući da njen Sin može učiniti čudo. Tu je njena vjera prevladala, kroz sve dijelove života, pa i u čas smrti njena Sina, najveće patnje koju ljudsko biće može podnijeti. Bez obzira na prisutnost smrti, vjerujući u ono što je navijestio, da će uskrsnuti,s tim je ustrajala, ta ljubav koju je nosila, mora biti poticaj svima nama-rekao je vlč. Marijan Prepeljanić.

Podsjetio je velečasni i na ljepotu koja dolazi iznutra i bez koje nam ništa drugo ne vrijedi.

- Ako nismo oni koji zrače dobrotom i ljepotom iznutra, onda nemamo ništa, jer ovo vanjsko je propadljivo. Važnija je ljepota duše, trebamo zračiti pozitivno, jer onaj koji zlo misli, koji je zločest, koji drugome zlo čini, teško će biti iskren i dobar, sve će mu ići na živce, nikad mu ništa neće biti dobro i uvijek će biti nesretan. Zato treba moliti, pa evo zagovorite se Nebeskoj Majci da pronađemo mir u srcu i u duši - kazao je vlč.Prepeljanić.



Istaknuo je kako "ne smijemo misliti da će u životu biti sve jednostavno, pa čak i vjerovati, jer doći će kušnje i teškoće, bit će onih koji će nam otežati naše vjerovanje, ali bit će i lakših dana jer sve smo to i iskusili". Marija Majka Božja je uvijek blizu našeg srca, u teškim i radosnim trenucima.

- To pogotovo osjećate vi koji imate župne crkve i župe posvećene Majci Božjoj. I današnji blagdan i devetnica koja uskoro dolazi Majci Božjoj Vukovinskoj, sve to nas potiče na ljubav prema Bogorodici, ali isto tako da se ugledamo u njenu nepromijenjenu snagu, vjeru i postojanost koja je najispravniji put. Završimo njen mjesec s molitvom i zagovorom da nam bude naša zagovornica, naša majka, da nas čuva i prati u našem životu, da ne posustajemo u svojoj vjeri da bi naposljetku u toj vjeri osjetili svoje spasenje - zaključio je propovijed vlč.Prepeljanić.
Sveta misa završila je ophodom oko oltara na kojem se nalazi zavjetni kip Majke Božje Vukovinske. Inače ova crkva pripada među najstarija marijanska svetišta u ovom dijelu Hrvatske, a prvi puta se spominje u 16. stoljeću.



Ivana Crnković/VGdanas
Ispišite stranicu: