HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.06.2023.

Proslavljen sveti Josip zaštitnik Hrvatske

Sveti Josip, zaštitnik Hrvatske svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u subotu 10. lipnja. Povodom 336. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske te 3. Nacionalnog susreta članova Molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipova.



Svečano misno slavlje predvodio je preč. Jakov Rađa, profesor fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu te povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije u zajedništvu s rektorom Svetišta mons. Antunom Senteom te duhovnicima molitvenih vjenčića don Martinom Jureškom iz Zadra, vlč. Milivojem Korenom iz Pule, prečasnim Ivicom Cikom iz Samobora, vlč. Ivanom Brlečićem iz Donje Stubice, vlč. Josipom Drvoderićem iz Goričana, vlč. Josipom Malkovićem iz Ivanić Grada, vlč. Antunom Kolićem iz Karlovca, vlč. Marinom Kneževićem iz Županje, vlč. Brankom Risekom iz Zaboka, p.Tomislavom Magićem s Jordanovca, vlč. Antom Matešom iz Solina. U koncelebraciji su uz spomenute bili i dugoreški dekan preč. Kristijan Gatarić, kao i provincijal pavlina fr. Ivan Šarić, OSPPE te vlč. Ivan Braovac, župnik Mahična. Mons. Sente zahvalio je i svećenicima ispovjednicima predvođenima preč. Draženom Karačićem, karlovačkim dekanom. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Svetišta pod vodstvom vođen s. Blandine Rakarić, KBLJ uz orguljsku pratnju mo. Krešimira Klarića. Uz brojne Josipove štovatelje na misnom su slavlju sudjelovali Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, predstavnici civilne vlasti; Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica, prim. mr. Maja Bujević Grba, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te saborski zastupnici Nada Murganić, Stjepo Bartulica i Jure Brkan.



Uvodeći u misno slavlje i pozdravljajući okupljene mons. Sente podsjetio je kako je na taj dan 1687. u Hrvatskom saboru za zaštitnika Kraljevine Hrvatske izabran sveti Josip. Na današnji dan uvijek si nekako zamišljam kakvo je bilo ozračje u Hrvatskom saboru, kako se osjećao Martin Borković, vrli muž karlovačkog, jastrebarskog i domagovićevog kraja, a zagrebački biskup, koji je brinuo o sirotinji, promatrao svjetska zbivanja i razumio da ovu našu dragu prelijepu Hrvatsku jedino Bog može zaštititi zagovorom svetog Josipa. Nadalje je rektor Svetišta spomenuo i mons. Marijana Radanovića, graditelja Svetišta, za čijeg je djelovanja prije 36 godina ova karlovačka crkva uzdignuta na čast Nacionalnog svetišta, kao i brojne Josipove štovatelje koji su već tada svojom molitvom i konkretnom materijalnom pomoći tkali ovo Josipovo svetište. Sve to danas obilježavamo i prepoznajemo neki novi zanos u članovima molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova koji se danas okupljaju na 3. Nacionalnom susretu ovdje u središtu Hrvatske. Preko pet tisuća članova molitvenih vjenčića iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Austrije danas je povezano s nama. Zahvaljujući društvenim mrežama i Laudato TV koja danas i tijekom cijele godine prenosi misna slavlja iz ovog Svetišta uvelike doprinosi promociji štovanja svetog Josipa koja se tako snažno širi kod naših ljudi u Europi pa i u Australiji, rekao je rektor Sente.

Predvoditelj euharistijskoga slavlja prigodnu je propovijed započeo rečenicom iz Knjige Postanka: „Ja sam Josip, vaš brat, onaj koga ste prodali u Egipat, ali se nemojte uznemiravati i prekoravati što ste me ovako prodali jer Bog me to pred vama poslao da vas održi u životu” te nastavio pitanjem kako doći do takve vjere i povjerenja, istaknuvši da Isus uvijek dolazi bez pretpostavki u život onih koji ga nisu začeli, ali koji su ga primili kao dar. Nadalje je ukazao na prvu poteškoću s kojom se Isus susreće kada želi ući u naš život, a koja se pokazuje kroz lik svetog Josipa za kojeg se kaže da je pravedan te objasnio da je on čovjek pravedan jer zna koliko može i ne želi niti manje niti više od onoga što zaslužuje.



Propovjednik je rastumačio kako se obično krivo tumači razlog zašto je Josip razmišljao otpustiti Mariju te da on nije sumnjao u nju da je začela Isusa s nekim drugim nego zato što je pravedan nije mogao prihvatiti nešto što je veće od njega i što ne zaslužuje. Sveti je Josip utjelovljenje svega onoga što je čovjek, koji ne želi biti nepravedan i javno otpustiti Blaženu Djevicu Mariju, ali ne može niti prihvatiti taj dar te razmišlja o tom trećem rješenju da je potajice otpusti. Josip razumije da može čuti Boga tek kad sam čovjek utihne, a jeka Božje riječi rastjeruje svaki strah.

Preč. Rađa, nadahnut evanđeoskim tekstom, kazao je kako nitko nema odnos s Isusom direktno, jer je Isus želio doći u naš život posredno preko naših međusobnih odnosa, stoga smo pozvani da se zapitamo što je to neugodno i teško u našem životu iz čega bi se rado izmaknuli, a gdje nas Isus Krist poziva da se ne bojimo i da vjerujemo u djelovanje Duha Svetoga da Bog može i zlo pretvoriti u nešto dobro. Svatko od nas ima svoje ime u Božjem planu, stoga nama je od Boga moliti mudrost da poput svetog Josipa znamo prepoznati Božju volju i s povjerenjem predati se u Božje ruke.
Nakon euharistijskog slavlja vjernici hodočasnici nastavili su druženje uz prigodni hodočasnički ručak, nakon čega je ubrzo uslijedilo klanjanje koje je predvodio preč. Martin Jadreško, župnik svetog Josipa iz Zadra.



Tekst: Monika Pranjić
Foto: Marino Erceeg
Ispišite stranicu: