HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.07.2023.

Proslavljen sv. Leonard u Kotarima

Vjernici samoborskog kraja okupili su se u nedjelju 16. srpnja 2023. na ljetnom proštenju u Kotarima da bi proslavili svetkovinu posvete župne crkve sv. Leonarda (Lenarta). Svečano misno slavlje predvodio je fra Alojz Ćubelić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u koncelebraciji s vlč. Nikolom Sanjkovićem, župnikom Župe Svete Marije pod Okićem te domaćim župnikom vlč. Darkom Banfićem.



U propovijedi se fra Ćubelić osvrnuo na nedjeljna čitanja te istaknuo moć Božje riječi koja je, kako kaže, nenaslina i nenametljiva. "Da bismo čuli i vidjeli što nam to Bog poručuje", istaknuo je fra Ćubelić, "nije potrebna neka izvanredna sposobnost ili vrhunska pamet. Dostatno je pročitati neki biblijski odlomak te otvoriti sva osjetila i srce za Boga. Tada sjeme može pasti na plodno tlo." Propovjednik je naglasio važnost posvete crkve kao hrama Božjeg: "kad Božji narod podigne zdanje i potpuno ga posveti Gospodinu tada Božja slava prebiva u tom prostoru na način da se ta zgrada naziva kućom Božjom. Salomon je ovu tajnu izrazio u svojoj molitvi povodom posvete Jeruzalemskog hrama: Ta nebesa i nebesa nad nebesima ne mogu te obuhvatiti, Gospodine, a kamoli ovaj Dom što sam ga sagradio."

Propovjednik je homiliju završio riječima: „Današnje slavlje posvete crkve nas poziva da obnovimo svoju vjeru u Božji hram kao kuću molitve i da se tako ponašamo kako bismo što potpunije mogli ostvariti naše zajedništvo s Bogom te braćom i sestrama u Kristu“.



Svetu misu pjesmom je predvodio župni zbor uz orguljašku pratnju gospodina Zdenka Rubinića. Prisutni su bili članovi Bratovštine svetog Leonarda, Bratovštine Marije kraljice Hrvata iz Ruda.

Vanjska proslava nastavila se uz neizostavne medenjake i gvirc domaćih obrtnika Arka i Oslakovića.

Među ostalima sudjelovali su članovi Bratovštine sv. Leonarda iz Kotara, Bratovštine Marije Kraljice Hrvata iz Ruda, članovi DVD-ova Cerje Samoborsko i Manja Vas, župljanke u narodnim nošnjama te samoborska gradonačelnica Petra Škrobot. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih iz susjedne Župe sv. Barbare iz Ruda.



Uspomena na posvećenje crkve u Kotarima tradicionalno se slavi prvu nedjelju poslije 13. srpnja, a sama proslava započela je subotnjim večernjim misnim slavljem koje je predvodio domaći župnik vlč. Darko Banfić. Misi je prethodila procesija vjernika do kamena ukazanja na južnom uglu crkve, a misno slavlje animirao je zbor Zvuci vjere iz Župe sv. Barbare iz Ruda.

Crkvicu i samostan dao je sagraditi 1531. ban Petar Erdödy, nakon ukazanja sv. Leonarda na stijeni na kojoj stoji i današnja crkva. U samostanu su živjela braća franjevci provincije Bosne Srebrene. Današnja crkva sagrađena je 1733., a posvećena je 1750. godine. Župa sv. Leonarda osnovana je 1811. godine, a 1941. u samostan su došli franjevci trećoredci koji su vodili župu do 1947. godine. Vratili su se 1964. te ostali do 2017. godine.

Crkva i samostan nalaze se na 520 metara nadmorske visine, a kao spomenik kulture nulte kategorije ubrajaju se među najvrjednije barokne kulturne spomenike Hrvatske.
 
Suradnica tiskovnog ureda župe sv. Leonarda
Violeta Gjurkin
 
Ispišite stranicu: