HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.11.2021.

Proslavljen sv. Hubert u Zaprešiću

Večernjom misom u zaprešićkoj novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja svečano je 3. studenoga 2021. proslavljen sveti Hubert, zaštitnik lovaca. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik preč. Ivan Frkonja.

Uz domaće vjernike misi su u svojim odorama i stijegom nazočili članovi Lovačkog društva Zaprešić, a njihovom slavlju pridružilo se nekoliko članova DVD Zaprešić.



U propovijedi je preč. Frkonja približio vjernicima lik sv. Huberta, koji se shrvan žalošću zbog gubitka voljene žene, prepustio zabavama i lovu. Jednom je u lovu doživio nešto neobično, što je promijenilo cijeli njegov život dok je pokušavao pogoditi jelena, između njegovih rogova ukazao mu se svijetlići križ. "Krenuo je Božjim putem i postao svećenik i biskup", kazao je propovjednik, istaknuvši kako su lovci iz života sv. Huberta iščitali nešto što je važno i potrebno.

"Znamo da lovci u očuvanju prirode imaju važnu ulogu: čuvate i pomažete prirodnu selekciju životinja. Štitite prirodu od štetočina. Tijekom zime prehranjujete divljač. Čuvate životinjski svijet od krivolovaca, a kod toga ste i sami ponekad izloženi opasnostima. Zato dok budete čuvali ravnotežu u prirodi brinući se za sva dobra koja su vam povjerena, želim vam da u prirodi nađete Boga, da se susretnete s njime, da vam On postane bliz", poručio je na kraju župnik Frkonja.



Nakon liturgijskog slavlja brojni lovci nastavili su prijateljsko druženje u svom Lovačkom domu.

Ilija Nikolić
Ispišite stranicu: