HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.10.2016.

Proslavljen spomendan sv. Faustine u Trnovčici



Spomendan sv. Faustine Kowalske svečano je proslavljen u srijedu, 5. listopada u Župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici. Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodio je župnik p. Mirko Sadak SCJ, a koncelebrirao je p. Marko Šop SCJ.
 
U prigodnoj homiliji p. Sadak istaknuo je kako „sv. Faustina ima posebno mjesto u našoj župnoj crkvi, u kojoj imamo njezin lik i njezine relikvije koje su posebno danas izložene na štovanje“, te da je zahvaljujući ovoj skromnoj svetici i mističarki do nas stigla poruka Milosrdnog Isusa.

Ta poruka Božje neizmjerne ljubavi poziva na potpuno pouzdanje u Boga i njegovu dobrotu te na milosrđe prema bližnjemu, rekao je propovjednik i istaknuo pet oblika koji su dostupni svakom vjerniku kako bi izrazio svoje štovanje Božjemu milosrđu: čašćenje slike Milosrdnog Isusa s potpisom „Isuse, uzdam se u Tebe“, slavljenje svetkovine Božjega milosrđa u prvu nedjelju iza Uskrsa, molitva u sat Božjega milosrđa, molitva krunice Božjega milosrđa te apostolat i širenje štovanja.

„Da bismo i mi bili štovatelji Božjega milosrđa trebamo poći od spoznaje vlastite grješnosti i slabosti, te svijesti o potrebi Boga i njegove milosti koja nas može izliječiti. Tada možemo biti apostoli milosrđa i druge poticati da mu se utječu. Najvažnija oznaka ove duhovnosti je pouzdanje i predanje“, rekao je p. Sadak i na kraju spomenuo tri osnovna zadatka koja obilježavaju poslanje sv. Faustine, a koji obvezuju i nas: približiti i navijestiti svijetu istinu objavljenu u Svetomu Pismu o Božjoj milosrdnoj ljubavi prema svakomu čovjeku; izmoliti Božje milosrđe čitavom svijetu po novim oblicima štovanja Božjega milosrđa; poticati širenje apostolskog pokreta Božjega milosrđa.


Jelena Vuković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: