HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.12.2016.

Proslavljen prvi dan trodnevnice na Švarči u Karlovcu



U večernjim satima, ponedjeljka 30. studenoga, blagdana sv. Andrije, održana je kratka duhovna obnova u prvom danu trodnevnice povodom proštenja ili proslave zaštitnika Župe sv. Franje Ksaverskoga na karlovačkoj Švarči. Tema prvog dana trodnevnice i duhovne obnove je „Poziv“, (životni poziv), a predvoditelj je bio vlč. Filip Pavlović.

Duhovna obnova je počela sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a središnji događaj je bio svečano euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji sa župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i propovijedao vlč. Filip Pavlović koji je, nakon ispričane priče o redovniku salezijancu don Saviju, što je ujedno povezao uz današnju temu, nazočnim vjernicima poručio sljedeće: „Braćo i sestre, jedan poznati njemački komičar Karl Valentin je jednom izjavio novinarima: 'Idem posjetiti sebe da vidim jesam li kod kuće?'.



Tako i mi da bismo upoznali što je Božja volja za naš život, što je Božji plan s nama, moramo posjetiti sebe, moramo vidjeti jesmo li kod kuće, kako bismo u tišini naše duše čuli nježan i mio Božji glas - 'Slijedi me.'

Postoje različiti pozivi u životu. Ali, biti otac, majka, suprug, supruga, djeda, baka, to je kršćanski poziv.  Kao i svako drugo zanimanje u životu, pa bio odvjetnik, radnik, liječnik, profesor, ako je osoba kršćanin i živi svoj poziv, taj poziv je kršćanski poziv.

Kršćanin je pozvan nositi Krista svugdje gdje god ga poziv zove, ali problem nastaje onda kada kršćanin dođe na ciljano i određeno mjesto i sam zaboravi Boga. Čovjek tada gubi oslonac, gubi vizu za budućnost, propada u valove ovoga svijeta, poput Petra koji je posumnjao.


 
Dakle, treba biti uvijek zagledan u Boga, oči u oči, srcem i dušom, cijelim svojim bićem treba ljubiti Boga. Kada je sv. Franjo Ksaverski pisao sv. Ignaciju Lojolskom tužeći se kako zbog preobilja posla u misijama ne stigne moliti, sv. Ignacije mu je savjetovao da obavezno obavi dnevni ispit savjesti. Jer, ispit savjesti je sidro koje čuva naš brod od katastrofe brodoloma. Ispit savjesti nas drži u Božjoj prisutnosti i obnavlja nam nadu, te nas vraća na izvore našega poziva. Zato, naučimo tražiti i nalaziti Boga po svome pozivu u svemu i svakomu: u djetetu koje se želi s nama igrati, u supruzi kojoj je potreban suprug kao oslonac, u vjernicima kojima su potrebni svećenici, kao i u svećenicima koji služe i kojima su potrebni vjernici. Dakle, svatko u svome pozivu neka služi, ali ne 'sam' nego s Kristom. U svakodnevnim situacijama nosimo Boga i blagoslivljajmo ovaj svijet kako bi bio ljepši.“  

Na kraju svojih promišljanja vlč. Filip Pavlović je pozvao sve prisutne vjernike i župljane na nasljedovanje Isusa Krista po primjeru apostola Andrije koji je među prvima prihvatio Isusa kao Mesiju i kojega se danas (30. studenoga), spominjemo. Nakon euharistijskoga slavlja slijedilo je kratko klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu uz meditacije vlč. Pavlovića. Molitveno slavlje završilo je blagoslovom vjernika s Presvetim oltarskim sakramentom. 
                                                                                                                               
Juraj Grabovac,
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: