HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.07.2017.

Proslavljen prvi dan trodnevnice na Švarči povodom proslave suzaštitnice župe, Gospe Karmelske



U večernjim satima, u četvrtak 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke, održana je kraća duhovna obnova u prvom danu trodnevnice povodom proštenja ili proslave suzaštitnice naše župe, Gospe Karmelske na Karlovačkoj Švarči. Tema prvog dana trodnevnice i duhovne obnove je bila: „Marija u Sv. Pismu, poziv – biti majka", a predvoditelj je bio vlč. Ivica Berdik.

Duhovna obnova je počela sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a središnji događaj je bilo euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji sa župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i propovijedao vlč. Ivica Berdik - župnik iz župe Botinec, koji je nazočnim vjernicima progovorio o ženi i majci iz perspektive Sv. pisma te je između ostaloga rekao: „Braćo i sestre, svaka žena je potencijalna majka, svaka majka je blagoslovljena iz više razloga. Prvi je, svakako, onaj da majka uvijek i samo majka začinje i donosi život. Majka se jako brine za svoje dijete, spremna je žrtvovati mnoge i mnoge noći nespavanja za svoje dijete.



Majka svoje dijete prati prilikom njegova odrastanja sve do zrelosti. Tu intenzivnu, trajnu i neprestanu brigu naših majki za svoju djecu možemo primijeniti na Presvetu Djevicu Mariju koja se brine za svu svoju kršćansku djecu, te koja je bila uzorna Majka našem Spasitelju, a i sada je uzrok naše radosti.

Sv. Pavao u svojoj poslanici Galaćanima, kaže: 'Kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga od žene bi rođen, zakonu podložan, da podložnike zakona otkupi, te primimo posinstvo'. Bog je polako pripremao Spasitelja svijeta, trebalo je da stoljeća i stoljeća prođu, da se ono što je najavljeno istinski ostvari.

Vrlo je važno čitati Božju Riječ s razumijevanjem. Jer, ako ostanemo u Božjoj Riječi, koja je Istina, kako kaže evanđelist Ivan, upoznat će te Istinu i onda će nas ona i osloboditi. A konačan proizvod svega biti će radost. Čovjek koji je slobodan, koji je u Istini, koji je u ljubavi, on je onda u radosti.

Zato jedan kršćanin treba proučavati Bibliju, čitati taj 'izvor radosti' koji je Majku Božju toliko nadahnuo, ona je bila sva uronjena u Otajstvo Isusa Krista. Ona je iščekivala Objavu Staroga Zavjeta, nije očekivala da će ona biti izabranica Božja, ali je nastojala tu židovsku vjeru što autentičnije živjeti. Pa, zato, pokušajmo danas tu Marijinu vjeru nasljedovati i što više živjeti po evanđelju.

Obećajmo da ćemo što više čitati Bibliju. Dakle, Sv. pismo nam treba poslužiti kako bismo bili uvijek zagledani u Boga, cijelim svojim srcem i dušom, cijelim svojim bićem treba ljubiti Boga, poput Majke Isusove“.



Na kraju propovijedi vlč. Ivica je pozvao sve prisutne vjernike, župljane kao i druge hodočasnike na nasljedovanje Isusa Krista po primjeru Gospe Karmelske ili Majke Božje Bistričke koje se danas (13. srpnja), spominjemo i koja nam pokazuje kako treba uvijek bez obzira na životne okolnosti i situacije ostati neprestano vjerna moliteljica i majka.

Nakon euharistijskoga slavlja slijedila je kratka 'Molitva u duhu' i 'polaganje ruku' na prisutne vjernike koji su 'počivali u duhu', te je podijeljen blagoslov svim vjernicima nakon molitve litanija Predragocjenoj Krvi Kristovoj. Cijeli susret glazbeno je pratila poznata skupina iz Velike Gorice „Jesus Freakz“.
  
Juraj Grabovac,
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: