HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2021.

Proslavljen Dan Sjemeništa na zagrebačkoj Šalati



Euharistijskim slavljem, koje je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak, proslavljen je Dan Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Prije početka slavlja okupljenim sjemeništarcima u svečanoj dvorani Sjemeništa obratio se rektor preč. Matija Pavlaković, koji je mons. Huzjaku izrazio dobrodošlicu istaknuvši: "Vaš dolazak na proslavu Dana Sjemeništa koji se veže uz svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM jest prigoda da nas učvrstite u vjeri, a mi Vas svi s vjerom primamo. Hvala Vam na ovom pohodu, za ljubav koju nam očitujete, jer kao negdašnji sjemeništarac Vi večeras ujedinjujete plejade onih koji su u ovoj ustanovi započeli svoje prve korake prema ostvarenju svoga duhovnog poziva u svetom redu. Stoga večeras neka Vaša riječ, Vaša molitva i Vaša sveta služba, po otajstvu Božje Riječi i Kristova Tijela, bude okrjepa našoj vjeri i svjetlo svima koji žele živjeti put Istine u ovom svetom vremenu došašća", zaključio je rektor Sjemeništa.



Na početku svoje homilije biskup Huzjak protumačio je zbornu molitvu same svetkovine - govor Crkve i vjeru u Marijino bezgrešno začeće - istaknuvši da je govor o Mariji uvijek govor vjere. "Otajstvo Marije nalazi se između otajstva Boga i otajstva čovjeka. Suvremen čovjek koji želi biti aktivan u vjeri treba se suobličavati s Marijom", istaknuo je biskup pozvavši sjemeništarce da krenu u Marijinu školu molitve i života te pred njenom slikom razmišljaju o onoj koje se svakodnevno spominju u molitvama. Biti čista srca poput Marije, rekao je među ostalim u nastavku propovijedi, pravi je izazov za naš život i poziv da upotrijebimo svoje darove na slavu Boga te, poput Marije, rastemo u poniznosti.



"Nije li blagdan Bezgrešnog začeća BDM put da na našim životnim stazama osjetimo iskustvo Marijine majčinske ljubavi i milosno pomilovanje kojeg nam nudi Bog", zapitao je okupljene biskup Huzjak te ih pozvao da odgovore Kristu čitavim svojim bićem na njegov milosni dar duhovnog poziva te ga svakoga dana iznova pretvore u odgovornost života.

Na koncu slavlja, rektor Sjemeništa održao je zahvalni govor u kojem je, između ostaloga, rekao: "Hvala dragom Bogu što nas je večeras ovdje okupio i što njegova ljubav hrani naša srca po zagovoru Presvete Bogorodice Bezgrešno začete zaštitnice našega Međubiskupijskoga sjemeništa. Želim Vam, Preuzvišeni oče Vjekoslave, još jednom zahvaliti za svu Vašu ljubav koju ste i ovim pohodom očitovali prema nama. Ljudski je govor preslab, da bi se njime moglo izreći sve što ova zajednica večeras nosi u sebi. Zato svoje misli i osjećaje povjeravamo molitvi; svoje nakane Bogu i zagovoru nebeske Majke, kao i zagovoru blaženoga Alojzija, za čije proglašenje svetim ustrajno molimo, željno iščekujući dan njegove kanonizacije."



Prisutnim sjemeništarcima i odgojiteljima još se jednom obratio mons. Huzjak evocirajući uspomene iz svojih šalatskih dana te je ohrabrio sjemeništarce da ustraju na započetom putu intelektualne i duhovne formacije te da iskoriste ovo vrijeme adolescencije za promišljanje i donošenje važnih životnih odluka o budućem pozivu i poslanju. Ujedno je zahvalio odgojiteljima na svemu što čine za povjerene im kandidate kako bi iz ovih prostora izašli kao zreli ljudi i dobri kršćani.

Na kraju euharistijskog slavlja, sjemeništarci su u znak zahvale biskupu Huzjaku uručili poklon – mitru – jedan od najprepoznatljivijih znakova biskupske službe, a otac biskup je svakog sjemeništarca darovao prigodnim darom na večeri koja je uslijedila po završetku slavlja.

U koncelebraciji su sudjelovali vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik; vlč. Luka Premelč, odgojitelj u Sjemeništu; preč. Petar Ćorluka, župnik u Vladislavcima, dekan Čepinskog dekanata i negdašnji ekonom Sjemeništa; te vlč. mr. Mladen Škvorc, župnik u zagrebačkim Bešićima.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao zbor sjemeništaraca predvođen profesorom glazbe i vanjskim suradnikom Sjemeništa Božidarom Ljubenkom.



Tijekom svoga pohoda biskup Huzjak interesirao se o životu i radu u Sjemeništu u njegovim novim okolnostima, a obišao je i obnovljene prostore sanirane nakon potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine.

U sklopu duhovne pripreme za samu svetkovinu od 29. studenoga do 7. prosinca sjemeništarci i odgojitelji svakoga su dana molili prigodnu devetnicu Bezgrešnoj koju je za tu prigodu osmislio i vodio sjemenišni duhovnik.
Ispišite stranicu: