HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.03.2022.

Proslavljen Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu




Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavljen je 11. ožujka u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta svečanom promocijom 80-ak diplomanata Fakulteta i svečanom sjednicom.

„Želim da u ovom našem svijetu budete istinski svjedoci Isusa Krista i Njegova evanđelja jer tako ćete najbolje ostvariti Njegovu želju, a ta je da svi Njegovi, u bilo kojem vremenu i na bilo kojem mjestu budu svjetlo svijeta i sol zemlje”, istaknuo je dekan prof. dr. Josip Šimunović na svečanoj promociji diplomanata koja je održana u tri skupine, uz pridržavanje preporučenih protuepidemijskih mjera.

Naglašavajući da za njih sada počinje cjeloživotno obrazovanje, pozvao ih je da ne budu tama u životu drugima, nego sunčana zraka. „Svjetlo nam je potrebno da bismo živjeli. Osoba koja svijetli, koja grije svojom osobnošću rado je viđena i željena među ljudima. Takve ste osobe pozvane biti, drage promoventice i dragi promoventi, drage diplomantice i dragi diplomanti!”, rekao je dekan Šimunović. Potaknuo je diplomante da budu svjedoci, odnosno da svakodnevno budu vjeropronositelji u jakosti i eklezijalnosti, dragovoljno, optimalno i kreativno.

Također je naglasio da nitko ne zna što donosi budućnost, ali ono što je poznato je da u njoj nitko neće biti sam. „Znamo da i u njoj nećemo biti sami. Naš nebeski Učitelj bit će s nama. Potrebno je samo to vjerovati. Ostanite uvijek uz Isusovo srce i srce brata i sestre pored sebe. Tako ćete uvijek biti blagoslovljeni, ali i biti blagoslov prelijepoj hrvatskoj zemlji koju nam je dobri Bog darovao u svojoj dobroti”, rekao je prof. dr. sc. Šimunović.



Nakon dekanovog govora diplomanti su prisegnuli Fakultetu da će upotrijebiti sve svoje snage u radu za dobrobit svoga naroda i procvat domovine, za produbljenje i proživljavanje kršćanske vjere u narodu i za dobrobit Katoličke Crkve, da će uvijek poštivati Fakultet i Sveučilište u Zagrebu te ostati vjerni načelima koja Fakultet promiče, kao i da će uložiti sve svoje sile da stečeno znanje i dalje razvijaju kako bi mogli što više pridonijeti napretku i boljem i ljepšem životu svih ljudi, osobito napretku duha i etičnosti, te naposljetku da će biti svjesni i dobri odgojitelji, čuvari duhovnih i kulturnih vrednota i promicatelji znanstvenog teološkog rada.

U aktualnoj akademskoj godini Katolički bogoslovni fakultet sa svojim područnim studijem, Teologijom u Rijeci, u integriranim, preddiplomskim i diplomskim studijima te stručnom studiju ima ukupno upisano 359 studenata, od toga 233 muškaraca i 126 žena. Od sveukupnog broja upisanih je 205 laika i laikinja te 154 svećeničkih i redovničkih kandidata. Do današnje proslave Dana fakulteta, studij je završilo 82 studenata i studentica.

Nakon svečanosti promocija održana je svečana sjednica na kojoj su, uz dekana i prodekane KBF-a, sudjelovali: u ime Velikog kancelara KBF-a kardinala Josipa Bozanića pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, dekani i prodekani fakulteta te ostali visoki uzvanici.

Okupljenima se obratio mons. Ivan Šaško koji je naglasio: "Dan Fakulteta okuplja, dopušta primijetiti dragocjene prisutnosti, osvježuje susrete, skuplja postignuća, suočava se s poteškoćama, jača zajedništvo, potvrđuje vrjednote i čuva otvorenim prostor budućega. Od kada se nalazim u nekome odnosu s raznim sveučilištima – kao student ili kao djelatnik ili samo kao promatrač – naviknut sam slušati kako se sveučilišta nalaze u izazovnim, zahtjevnim, dinamičnim vremenima; u traženjima, tranzicijama, procesima prilagodbe i usklađivanja, nutarnje 'homologizacije ili diversifikacije', a sve radi veće učinkovitosti ili usklađenosti s potrebama društva ili s nekim ciljevima koji bi bili odgovor na suvremena previranja. U konačnici, u životu sveučilišta ne postoji vrijeme u kojemu ne bi bilo ustrojavanja i preustrojavanja, povezivanja i usmjeravanja. To je razumljivo i poželjno, ako ne postane svrhom samomu sebi."




Biskup je rekao kako su sveučilišta, "sa svim svojim znanstvenim područjima, poljima i granama, svojim odgajanjem i izgradnjom umjetnošću, pozvana oplemenjivati spoznaje, susrete, živote pojedinaca i društva. A ovaj Bogoslovni fakultet ima puno mogućnosti za obogaćivanje takvoga pristupa, nužnoga za budućnost Hrvatske i Europe."

Apostolski nuncij mons. Lingua u svom je govoru naglasio: "Ima li boljeg mjesta od Katoličkog bogoslovnog fakulteta za davanje svog doprinosa potrebnom razlučivanju za razumijevanje toga gdje smo i kamo idemo? Ako je papa Franjo sazvao Sinodu kako bi potaknuo otvorenu i civiliziranu raspravu unutar Crkve i društva, sveučilište je u tome smislu ovlašteno mjesto za istraživanje. Hodajmo zajedno kako bismo zajedno razlučivali. Uvijek zajedno, nikada protiv."

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Boras istaknuo je kako je Katolički bogoslovni fakultet jedan od temelja Sveučilišta u Zagrebu i promicatelj kršćanskih vrijednosti, dok je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić kazao kako mu je posebno drago što se razvija suradnja između KBF-a i HKS-a i to u vidu studija teološko-religijskih znanosti.

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade i priznanja studentima i profesorima. Priznanje velikog kancelara KBF-a kardinala Josipa Bozanića primila je diplomantica diplomskog studija Teološko-religijske znanosti Mirjana Pontar. Priznanjem dekana za najbolji studentski znanstveni rad u protekloj akademskoj godini nagrađeni su diplomant Filozofsko-teološkog studija Antonio Kovačić za diplomski rad pod nazivom „Prijateljstvo – otajstvo Kristova sebedarja“ i diplomant Filozofsko-teološkog studija Marin Mlađenović za diplomski rad pod nazivom „Kako očovječiti čovjeka? Mogućnosti kršćanske antropologije u znanstveno-tehničkoj kulturi“. Dodijeljena su i priznanja dekana studentima koji su ostvarili najbolji uspjeh u studiju, a nagrada dekana dodijeljena je studentu Vedranu Jakiću koji je dobitnik Rektorove nagrade u akademskoj godini 2020./2021. za rad „Ispovijesti Aurelija Augustina kao paradigma fenomena svjedočanstva“, te mu je uručena i plaketa Sveučilišta i plaketa Fakulteta.



Odlukom Dekana i Dekanskog kolegija dodijeljene su i povelje, nagrade i priznanja za ostvarena posebna postignuća profesora te suradnika Fakulteta. Prof. mag. art. mo. Miroslavu Martinjaku i prof. dr. Petru Bašiću dodijeljena je povelja zahvalnosti prigodom odlaska u mirovinu. Nagradu Dekana za uspješnu i kvalitetnu nacionalnu i međunarodnu promociju djelatnosti Hrvatskoga mariološkog instituta KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, a prilikom imenovanja redovitim odnosno dopisnim članovima Papinske međunarodne marijanske akademije, primio je prof. dr. Ivan Karlić, izv. prof. dr. Nedjeljka s. Valerija Kovač, doc. dr. Andrea Filić i doc. dr. Daniel Patafta.

Priznanje dekana, kao izraz zahvalnosti za posebnu suradnju s Fakultetom, uručeno je prof. dr. Đuri Zalaru i prof. dr. Nikoli Hohnjecu, rektoru i zamjeniku rektora crkve sv. Martina, za nesebičnu podršku i suradnju u ostvarivanju akademskih i pastoralnih događanja i programa Fakulteta, Anki s. Margareti Babić za njezin dugogodišnji požrtvovni i predani rad na mjestu tajnice fakulteta, prigodom 75. rođendana te svećeniku Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivici Budinšćaku, za stručnu organizaciju i kvalitetnu suradnju na projektu obnove za privremeno preseljenje zgrade Fakulteta.

IKA/TUZN
Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: