HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.08.2016.

Proslavljen blagdan sv. Klare



U četvrtak 11. kolovoza 2016. godine, euharistijskim slavljem u 18 sati, koje je u župnoj crkvi sv. Klare u Novom Zagrebu, u kojoj se već 650 godina očituje trag vjere i milosti, predslavio mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, uz koncelebraciju šestorice svećenika, proslavljen je nebeski rođendan sv. Klare Asiške, zaštitnice i zagovornice ove župe i mjesta.

Na početku svečane Euharistije mons. Kožulu i svima prisutnima srdačnu je dobrodošlicu izrekao župnik, vlč. Darko Pužin. Mnoštvo okupljenih župljana i hodočasnika, koji su do posljednjeg mjesta ispunili crkvu i vanjski prostor oko oba ulaza, pozorno je pratilo poticajne riječi sadržajne propovijedi, u kojoj nas je mons. Kožul potaknuo na radost i zahvalnost jer „možemo nasljedovati primjer svete Klare koja je svojim životom u živoj vjeri i žarkoj ljubavi ispisivala Evanđelje, a mi smo danas jedno srce i duša kod Božjega oltara, gdje darujemo svoje molitve, sposobnosti i žrtve i za njih prosimo blagoslov, da i naš život bude Bogu na slavu i na dobro svoga naroda. Isus je sv. Klaru opajao svjetlom svoje Riječi i sjajem svoje milosti pridruživao je svojoj žrtvi; to je pravi model svetosti i sreće koji i u našem vremenu velikih kriza omogućuje kršćanima da budu sol, svjetlo i kvasac unatoč svim protivštinama života. Vjera i ljubav, djela milosrđa i služenje. To je novost života po Duhu Svetome i kriteriji po kojima ćemo jednom biti prepoznati pred Licem Božjim.“ 



Župna zajednica za svoju se godišnju svetkovinu pripremala trodnevnicom koja nam je podarila bogata iskustva Božje Riječi i dala vrlo poticajne smjernice za duhovni rast i posvećenje, osobito preko snažne prisutnosti naše nebeske zaštitnice koja trajno ostaje među nama i po moćima svoje kose, darovanih nam iz matičnoga samostana sestara klarisa u Asizu. Na kraju euharistijskog slavlja župnik Pužin zahvalio je svima koji su se aktivno uključili u pripremu i proslavu župne svetkovine: svećenicima koji su predvodili misna slavlja s prigodnom propovijedi u trodnevnici vlč. Ivanu Torbaru, župniku Donje Lomnice, vlč. Đuri Zrakiću, prijatelju župe, vlč. Josipu Žagaru, župniku Lukavca, ministrantima, čitačima, voditeljici i pjevačima mješovitoga župnog zbora, članovima zbora filijalne kapele sv. Ane iz Odranskog Obreža, predstavnicima mjesnog DVD-a i KUD-a, svima koji su pobožno sudjelovali u molitvenome dijelu priprave i proslave te gospođama i obiteljima koje su pripremile kolače i sokove, kako bi se po završetku euharistijskoga slavlja druženje svih prisutnih nastavilo u prigodnome radosnom razgovoru na prostoru crkve na otvorenom.

Ostani s nama, Gospodine, po zagovoru sv. Klare, daj da sve grijehe ostavimo iza sebe i hrabro pođemo kamo zoveš nas i vodiš nas Ti!

Lidija Miler, dipl. theol.
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: