HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.02.2017.

Proslavljen blagdan sv. Ivana Bosca



U utorak 31.1.2017. proslavili smo blagdan sv. Ivana Bosca, utemeljitelja naše salezijanske družbe. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem u 19h koje je predvodio don Tihomir Šutalo, a nastavila se u duhu salezijanske radosti i zajedništva uz prigodni program u glavnoj dvorani Oratorija.

Ljubav prema mladima te gorljiva želja za spas svake duše obilježili su život sv. Ivana Bosca, karizmu koju i danas naši salezijanci nastoje prepoznatljivo nasljedovati otvarajući vrata Oratorija svoj djeci i mladima. Mnogi od nas znaju većinu anegdota i događaja iz života Don Bosca zbog kojih simpatije prema našem utemeljitelju svaki puta sve više jačaju.

Iako nas zanimljivi događaji iz života sv. Ivana Bosca rado razvesele i nadahnu, ovog blagdana za središnju poruku i misao za razmatranje postavljen nam je pogled i odnos koji taj pogled uspostavlja. Ima li tko više potreban tog pogleda nego dijete? Odnosno, ako postavimo stvari obratnim smjerom, kakvih li samo posljedica kada tog pogleda nema i kada nedostaje, ljubavlju vođena, odgojiteljska uloga obitelji. Sv. Ivan Bosco, i sam izgubivši oca u 2. godini, kasnije u svom životu susreće taj pogled u kojem se uspostavlja odnos poput onog oca i sina, da bi kasnije sam postao onaj čiji pogled privlači djecu u oratorij gradeći obiteljski odnos te stavljajući pred njih krepostan život kroz igru u radosti.

Kakav je to pogled, i zašto baš djeca, lijepo nam u svojoj propovijedi tumači don Tihomir. To je isti onakav pogled kakav Isus upućuje apostolima kad ih poziva da ostave sve i slijede Ga. Pogled koji iščitava čežnje i razotkriva srce, koji prepoznaje odbačenog, neznatnog, nedostojnog, usamljenog, preplašenog, malenog i pruža mu ruku spasa, sigurnost i ljepotu djece Božje. I tako nastaje odnos, odnos u kojem ti i ja, ne samo ti i ne samo ja, već mi, postajemo prava slika Božja, slika odnosa Boga Trojedinoga, vječnog prebivanja Oca, Sina i Duha Svetoga.

Ovaj blagdan, iako posebno slavljen među salezijanskom zajednicom, na poticaj je i svim odgojiteljima, svakoj obitelji da uspostavlja prave odnose, usmjerava poglede i u središte stavlja djecu i mlade kako bi sve duše vodili prema Božjem Kraljevstvu.

Nakon misnog slavlja uslijedio je i prigodni program koji su vodili naši vrijedni animatori i volonteri. Bansevi, ples, igre, pjesme naših najmlađih. ali i Oratorijskog benda uz besplatne palačinke i fritule te uz ugodno druženje u potpunosti su ispunili oratorijsko geslo sv. Ivana Bosca:

„Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti.“

Autorica: Ivana Kušić
Photo: Marino Pleić, Lucija Drašinac i Dora Jutriša
Ispišite stranicu: