HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.07.2023.

Proslavljen blagdan sv. Ilije u Sesvetskoj Sopnici

U organizaciji franjevaca Bosne Srebrene u četvrtak 20. srpnja proslavljen je blagdan sv. Ilije proroka i patron Franjevačkog samostana sv. Ilije, proroka.


Svečanu misu u 18 sati u samostanskoj i župnoj crkvi Gospe od Anđela u Sesvetskoj Sopnici predvodio je vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću. Osim domaćih franjevaca svećenika župnika fra Marinka i gvardijana fra Stipe, suslavili su dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i župnik u Brestju preč. Zlatko Pavetić, vlč. Karlo Šimek, profesor na KBF-u u Zagrebu, fra Petar Karajica, ravnatelj HKO “Kruh svetog Ante” u Sarajevu, fra Aleksander Tanushi, župni vikar u Đakovici, trajni đakon Božidar Hadaš i postulant Josip Hajdaraj.

U prigodnoj propovijedi vlč. Vučak je pozvao okupljene vjernike i štovatelje sv. Ilije da poput proroka Ilije i u lahoru životnog vjetra pronađu put do Boga kao duhovno utočište i tako osjete Božju blizinu.



Liturgijsko pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je župni zbor pod vodstvom Zdenke Čupar, a misna čitanja i zazive molitve vjernika čitali su Luka Martinek i Sonja Batinić. Doprinos i svečanost euharistijskom slavlju dali su članovi samostanskog i župnog OFS-a, Frame te nekoliko desetaka hodočasnika i štovatelja svetog Ilije iz okolnih župa Sesvetsko-vugrovečkog dekanata.

Riječi dobrodošlice, imendanske čestitke i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, prijateljima, ministrantima, pjevačima, posebno kolegama svećenicima i predslavitelju euharistijskog slavlja vlč. Vučku izrekao je na kraju misnog slavlja gvardijan samostana sv. Ilije fra Stipo Karajica te ih sve pozvao nakon završnog misnog blagoslova na prigodnu zakusku, druženje i čestitanje u dvorištu samostana.



Franjevački samostan svetoga Ilije u Zagrebu je kanonski osnovan i otvoren 1994. godine, prvo u Podsusedu, a krajem 2013. odlukom redovničkih poglavara i uz blagoslov zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića preseljen u Sesvetsku Sopnicu. U uređenom samostanu nalazi se zbirka slika, skulptura i grafika istaknutih hrvatskih slikara i kipara, kao što su: Đ. Seder, Lj. Lah, I. Lacković Croata, A. Jurkić, I. Rončević, B. Salavarda, S. Miličević, V. Blažanović, A. Mamuša i dr.

Samostan posjeduje knjižnicu u kojoj su zastupljena djela iz povijesti, filozofije i teologije, te niz domaćih i stranih časopisa i listova iz novijeg vremena.

FIA
Ispišite stranicu: