HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.12.2016.

Proslavljen blagdan sv. Franje Ksaverskog na Švarči



Župljani Švarče i vjernici iz drugih župa Karlovačkog dekanata proslavili su u subotu, 3. prosinca svoga zaštitnika, sv. Franju Ksaverskoga. Euharistijsko slavlje u prisutnosti vjernika župljana i hodočasnika iz drugih karlovačkih župa, te uz nazočnost 10 svećenika iz Karlovačkoga dekanata, predvodio je i propovijedao vlč. Filip Pavlović, župni vikar u Župi BDM Snježne u Karlovcu.

U svojoj propovijedi vlč. Pavlović se posebno osvrnuo na sveca i zaštitnika župe, sv. Franju Ksaverskoga, te iznosivši s poštovanjem, njegovu cijelu biografiju rekao je: „Mladi Franjo Ksaverski, jedan od najpoznatijih studenata Pariškoga sveučilišta svoga vremena, te veliki sportaš i izvrsna ličnost čvrstoga karaktera. Nakon izvjesnog vremena saznaje da mu je cimer u studenskom domu, tek zaređeni svećenik, bivši vojnik koji je trajno šepao na jednu nogu, zbog ratne ozljede. 

Taj čovjek će mu poslije biti general reda: Isusovačkog reda koji će oni zajedno osnovati i nazvat će se 'Družba Isusova' ili Isusovci (Jezuiti), a taj čovjek, sv. Ignacije Lojolski, će mu postati najbolji prijatelj.

Postao je poznat kao 'Apostol dalekog istoka', a i Crkva ga je proglasila zaštitnikom misionara. Sa svojih 35. godina i na svoj rođendan (7. travnja) Franjo je otputovao na Daleki istok, te je u idućih 10 godina vodio vrlo intenzivan život. Živio je i radio u priobalnim selima Indije krsteći na tisuće ljudi, bio je u Šri Lanki, današnjoj Indoneziji, te je boravio na Filipinima i u Japanu. Franjin cilj je bila Kina, budući da je mogao vidjeti kako je imala veliki utjecaj na cijelu Aziju. Nikada nije do nje došao, jer je umro na gotovo nenastanjenom otoku koji je gledao prema Kini, a sa sobom je imao jednog pratioca koji mu je pomogao pri umiranju u travnatoj kolibi.  



Po ondašnjim običajima, njegovo tijelo je bilo zakopano u vapno koje je trebalo vrlo brzo uništiti tkivo, tako da bi ostao samo kostur radi lakšega transporta. Mjesecima poslije, kada su otkopali grob Franje Ksaverskoga, na opće čuđenje i iznenađenje prisutnih, ustanovili su da je tijelo u potpunosti očuvano. Dok su mu tijelo prenosili u Gou, gdje i danas počiva, barka je stajala na onim mjestima gdje je Franjo kao misionar djelovao i osnivao kršćanske zajednice.   

Svi zajedno, bilo kršćani, hindusi, budisti i muslimani, dolazili su na obale da se poklone i počaste njegovo tijelo.
 
Na kraju svoje homilije, vlč. Filip Pavlović, zaključio je sljedeće: “Što nama, danas, govori sv. Franjo Ksaverski, danas kada je više od pola tisućljeća nakon njegove smrti? Njegov život nam govori da nikada ne podcjenjujemo što sve Bog može učiniti po nama, ako se otvorimo Kristovoj ljubavi. Zatim, da nikad ne podcjenjujemo sebe i dobro koje mi možemo učiniti, kao i dobro koje Bog traži od nas. Zato, braćo i sestre, budite spremni ako i nama Bog progovori kroz neočekivane događaje i na naše iznenađenje, te nas pošalje drugima kako bismo im bili od velike pomoći i koristi.“

Na kraju, nakon euharistijskoga slavlja, vlč. Pavlović je u procesiji zajedno sa svećenicima Karlovačkog dekanata i svim ostalim vjernicima hodočasnicima, uz molitvu obišao oltar i kip sv. Franje Kaverskoga.


Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: