HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.08.2021.

Proslavljen blagdan Gospe Snježne u Belcu

U četvrtak, 5. kolovoza proslavljen je blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko-zagorske županije.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Krunoslav Siroglavić, a u koncelebraciji su sudjelovali svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jambreuš iz Župe Zajezda, vlč. Petar Repić iz Župe Zlatar-Bistrica, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica,  vlč. Marko Toplak iz Župe Mače, vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić, vlč. Antun Motočić, ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke i vlč. Blaž Bartol uz domaćina vlč. Milana Pušeca.



U svojoj homiliji vlč. Siroglavić istaknuo je važnost pitanja tko je za nas Isus Krist i dao primjer vjernosti koju su svjedočili Hrvatski branitelji koji su na dan proslave Gospe Snježne donijeli slobodu. 

"Vjerujemo da bi Marija rekla: moj Bog i moj sin. I ona je svojom vjernošću u životu to i pokazala jer je sve njegove riječi koje je slušala prebirala u svom srcu i došla do one punine vjere koju ćemo mi nadamo se jednoga dana na nebu i imati."



"Zato braćo i sestre, Majka Božja Marija - Gospa naša Snježna i nas danas i cijelu Hrvatsku zagovara jer je kraj svoga sina. Naša zemlja bila je u mnogim poteškoćama, u mnogim bolima, prošla je svoje križne puteve i danas Blažena Djevica Marija stoji na braniku Hrvatske kao njezina braniteljica."

Krapinsko-zagorska županija 1993. izabrala je Majku Božju Snježnu za svoju zaštitnicu. Stoga su na misnom slavlju prisustvovali predstavnici županije Josip Kovačić i Ernest Svažić te predstavnici Grada Zlatara, dogradonačelnik Stanko Majdak koji je ujedno obnašao dužnost županovog izaslanika.



Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, ponajprije domaće - Belečke mažoretkinje i KUD Belec, Udruga VW Hrvatsko zagorje, a bili su prisutni i predstavnici 103. brigade HVO-a.

Misno slavlje pratio je župni crkveni zbor uz vodstvo Marka Malek Solgata. Na kraju misnog slavlja slijedila je procesija u crkvu na zagovorničku molitvu.

Ivana Sambolić
 
Ispišite stranicu: