HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.01.2022.

Proslava župnog blagdana u Župi sv. Anastazije u Samoboru

Otkrijmo Boga u sebi - propovijedna je poruka monsinjora Zvonimira Sekelja, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog na svečanoj koncelebriranoj euharistiji kojom je u samoborskoj župnoj crkvi proslavljen blagdan njezine nebeske zaštinice svete Anastazije, mučenice u subotu 15. siječnja.



"Danas, na dan vašega patrona, svatko od vas župljanja trebao bi si posvijestiti tko je on, odnosno da je suživotnik s Isusom Kristom, stvoren na sliku Božju," rekao je propovijedajući monsinjor Sekelj. Dodao je da je "Bog ušao u našu stvarnost otkrivajući nam se u svom Sinu, Isusu Kristu, progovorivši ljudskim jezikom i ukazavši nam na uzročnika našeg postojanja. Uprisutnivši se u nama otkrio nam je i sve bogatstvo darovanog nam života."



"Samobor ima dugu vjerničku tradiciju, a za svog patrona, naslovnika i zaštitnika ove župe uzeo je svetu Anastaziju, ženu iz otmjene i bogate obitelji koja se udala također za bogataša koji nije bio kršćanin, a Anastazijina majka je u nju ulijevala, a Anastazija upijala kršćansku viziju života koja ju je oplemenila," istaknuo je u homiliji monsinjor Sekelj i dodao: "Anastazija je shvatila svu širinu Božje ljubavi koja nas osposobljava za cjelovitost, da možemo spoznati bitno u odnosu na nebitno te nas upućuje na ono što je vrijedno. Anastaziji zato nije bio problem ni odlazak u tamnicu vlastitog muža, niti da bude mučena i na kraju spaljena jer je vjerovala u vječnost i njezinu dorečenost."



"Zato je dobro posvijestiti sebi svoju vjeru i spoznati da se Bog ne zatvara u sebe već iz svog bogatstva života mene stvara, svoju sliku, da ga produljujem i uprisutnjujem po ljubavi, a ljubav je izlazak iz sebe k drugome," zaključio je propovjednik.



Uz mons. Zvonimira Sekelja suslavili su generalni vikar u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji mons. Stjepan Ptiček i domaći župnik i dekan Samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivica Cik, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana fra Željko Janjić, stojdraški župnik i upravitelj Grkokatoličkog pastoralnog centra praoca naše vjere Abrahama u Samoboru protojerej stavrofor Milan Vranešić, župnik Župe Svete Barbare u Rudama i župni upravitelj Župe Svetog Leonarda u Kotarima vlč. Darko Banfić, nekadašnji samoborski kapelan, a danas povjerenik za pastoral mladih i sportaša u Zagrebačkoj nadbiskupiji vlč. Kristijan Tušek, župnik u Katedralnoj župi Svete Trezije Avilske u Bjelovaru preč. Branko Fresl, samoborski župni vikar vlč. Marko Nimac i đakon na službi u samoborskoj župi vlč. Krešimir Babić koji je na ovom misnom slavlju navijestio evanđelje.



Na ovom bogoslužju bili su i samoborski gradski čelnici, gradonačelnica Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić sa suradnicima, predstavnici Samoborske narodne garde, Vatrogasne zajednice grada Samobora, bratovština Svetog Jurja, Svete Helene, Svetog Antuna Padovanskog, Svetog Filipa i Jakoba i Svetog Vinka, Planinarske bratovštine Svetog Bernarda, Udruge branitelja 151. Samoborske brigade i Udruge Etno-fletno.



Budući da je istog dana i slavljen spomendan Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, misno slavlje je završilo uz hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino".
Edi Kirschenheuter
Ispišite stranicu: