HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.05.2023.

Proslava župnog blagdana bl. Ivana Merza u Španskom



U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u srijedu 10. svibnja, na otvorenom i kiši okupio se veliki broj vjernika, župljana i hodočasnika na župnom zemljištu da slave euharistiju i odaju počast blaženiku i zaštitniku župe. Misno slavlje predvodio je fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu, u koncelebraciji s vlč. Markom Čolakom, upraviteljem župe, te svećenicima Kustošijskog dekanata vlč. Andrijom Vrane, vlč. Vjekoslavom Meštrićem i dr. Josipom Beljanom.
 
Fra Mario Knezović je u svojoj homiliji istaknuo: "Ivan Merz je model ili prototip blaženika koji je potreban ovom današnjem suvremenom vremenu. Budite apostoli, a Ivan Merz upravo je apostolat naglašavao. Pođite ovim svijetom i navješćujte Isusa Krista raspetoga, jedinog Spasitelja svijeta! To je zadatak koji je shvatio i razumio naš uzornik i blaženik Ivan Merz. Njega je zanimala ona stvar koju nam je Isus ostavio u zadaću, a to je tvoja i moja zadaća - biti sveti i savršeni i ništa manje od toga. Ivan Merz je to činio i zato je mogao braniti Crkvu, i to ne deklarativno, nego životom!"
 
Propovjednik je dodao i kako je Ivan Merz neizmjerno štovao Gospu: "Rekao je da kad nam je teško, uzmimo krunicu; ona će nas utješiti i dati nam snagu da sve mirno možemo nositi." Za kraj fra Mario poručio je kako krunica nije suvenir: "Krunica je put razmatranja otajstava života Isusa Krista s Marijom i po Mariji. Po Mariji do Isusa!"

Za proslavu blagdana Župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Prvi dan priprave svetu misu predvodio je vlč. doc. dr. sc. Angelo Maly, profesor na KBF-u. U homiliji je poručio vjernicima: "Živimo li Dan Gospodnji barem malo kako ga je živio blaženi Ivan Merz, koji je Dan Gospodnji stavljao u središte svoga života, i ne samo Dan Gospodnji nego i Euharistiju? Upravo takvi trenuci zanosa nedjeljnog susreta trebaju nam da dublje vjerujemo, da ne sumnjamo. I danas sam zahvalan što vas vidim ovdje pod otvorenim nebom, ovdje vas vidim pred samim licem Gospodnjim i dovoljno je uprijeti pogled prema nebesima i osjetiti kako nas Gospodin blagoslivlje i kako želi da ovaj Dan Gospodnji provedemo u dubini zahvalnosti. Današnja čitanja nam govore da, iako nismo u crkvi kao građevini, da se osjećamo u Crkvi kao zajednici. Kao zajednica u kojoj svatko ima svoje mjesto, mjesto koje ponekad ne možemo pronaći, ali Bog je za svakog od nas odredio poslanje, svatko od nas ima svoje poslanje, svoj apostolat, ima svoj životni put i ako taj put usmjerimo prema putu kojeg nam je Gospodin pokazao, onda sve to dobiva smisao."

Ostala dva dana priprave predvodio je fra Mario Knezović. Na sve dane priprave i na sam blagdan okupilo se mnoštvo vjernika na župnom zemljištu kojeg župljani zovu "zelena katedrala". Župna zajednica pune tri godine slavi mise na otvorenom po svim vremenskim uvjetima, usrdno se moleći za izgradnju svoje crkve.

Pripravu za blagdan župe i sam blagdan svojim pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih "Put K Suncu", Mješoviti župni zbor, a gostovao je i Muški vokalni ansambl "Špansko".
 
Tekst: Sanda Dinarina Mladić
Foto: Damir Mladić






Ispišite stranicu: