HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.12.2022.

Proslava župne svetkovine u Župi Rođenja Isusova na Kajzerici

Župa Rođenja Isusova u Zagrebu na Kajzerici na Božić proslavila je župnu svetkovinu, a središnje svečano misno slavlje predvodio je upravitelj župe vlč. Krunoslav Kolar.



Svoju homiliju vlč. Kolar započeo je tumačenjem geste u euharistijskoj službi kada svećenik u kalež ulijeva vino, a potom dodaje par kapi vode. "Tu gestu", rekao je, "papa Benedikt XVI. tumači tako da se u njoj nalazi otajstvo Božića, a to otkriva i molitva koja prati spomenuti čin:„Otajstvo ove vode i vina učinilo nas dionicima božanstva Isusa Krista, koji se udostojao uzeti dijela u našemu čovještvu.“ Možemo reći da po dolasku Sina Božjega na svijet vrijedi ovo: kao što vino u kaležu apsorbira kapljicu vode, tako je po Kristovom dolasku božanska ljubav apsorbirala čitavo čovječanstvo", istaknuo je župnik.



Na kraju propovijedi vlč. Kolar rekao je da je danas i naš rođendan, jer, kao što je papa Leon Veliki rekao, rođendan Glave Crkve ujedno i rođendan Tijela Crkve – a to smo mi! ''Radujmo se i kličimo što smo tako čudesno sazdani, a još čudesnije otkupljeni! Radujmo se što nam je Bog u Kristu postao bratom, prijateljem, suputnikom i supatnikom koji je iskusio ljudski život i na poseban ga način posvetio. Kako je velika milost biti čovjek kad sam Bog to postaje. Neka nas zahvati neizmjerna radost poradi ljubavi našega Boga, neka nam srca omekšaju da u njih primio čitavog Boga koji upravo tu želi živjeti. Primimo malog Božića i budimo Božić drugima',' poručio je župnik okupljenim vjernicima na kraju propovijedi.



Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja predvodio je mješoviti župni zbor.

Nakon svečanog misnog slavlja, župljani su nastavili druženje u duhu Božića i zajedničkog slavlja župne svetkovine.

Za ovaj dan župljani su se pripremali tijekom došašća misama zornicama prije kojih su molili pobožnost Djetetu Isusu. Nakon zornica, slijedilo je jednosatno klanjanje u tišini i svaki dan bila je mogućnost ispovijedi.

Misna slavlja na Badnjak predslavio je vlč. Krunoslav Kolar, upravitelj župe, a propovijedao je vlč. Željko Rakošec.

Medijska skupina župe Rođenja Isusova
Ispišite stranicu: