HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.06.2023.

Proslava župne svetkovine sv. Petra i Pavla i 40 godina od posvete župne crkve



Svečanim večernjim euharistijskim slavljem na vanjskom liturgijskom prostoru Župa sv. Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima proslavila je svoju župnu svetkovinu i 40 godina od posvete župne crkve.

Naime, na Petrovo 1983. godine Župu je pohodio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić i tom je prigodom posvetio župnu crkvu – preuređeni mlin obitelji Bešić. Tom prigodom Kardinala je dočekalo mnoštvo vjernika, a među njima su se osobito isticale narodne nošnje koje župljani Bešića rado oblače u prigodama poput ove.


 
Ovogodišnju proslavu predvodio je mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, u zajedništvu s okupljenim svećenicima. Tumačeći Božju riječ biskup Križić analizirao je stanje Crkve u kojoj se ona našla nakon što je Herod uhitio i utamničio Petra. "Crkva je molila za Petra", istaknuo je biskup navodeći da Crkva i danas ima i potrebu i obvezu moliti i da molitva Crkve nije uzaludna. "Bog je taj koji će uslišiti molitvu Crkve, na nama je da neprestano molimo kako nas to potiče Isus u prispodobi."


 
Nakon misnoga slavlja, baš kao i prije 40 godina, mons. Križić i okupljeni svećenici slikali su se s narodnim nošnjama, a potom je uslijedilo pučko veselje u organizaciji samih župljana i Lovačkog društva Sljeme.

Tekst: Ivan Pašalić
Fotografije: Župna arhiva/Ivan Ljubešić
Ispišite stranicu: