HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.05.2023.

Proslava zlatnog jubileja dječjeg zbora "Samoborski krijes"

Dječji zbor koji djeluje u samoborskoj župi sv. Anastazije, „Samoborski krijes“, ove godine proslavlja svoj zlatni jubilej. Pedeset godina rada, pjevanja i sviranja Gospodinu, znak su žive Crkve i djelovanja Duha Svetoga po onima koji mu se otvore. Stoga će petak uoči svetkovine Pedesetnice, 26. svibnja, „Samoborski krijes“ svečano proslaviti svoj zlatni jubilej. Euharistijsko slavlje u 19.00 sati u župnoj crkvi sv. Anastazije predslavit će pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, nakon čega će biti prigodni koncert.

Uz slavljenike, sudjelovat će dječji zborovi iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog i Krista Kralja iz Domaslovca, obzirom da su nekad svi bili jedna župa.

Počeci zbora "Samoborski krijes" sežu u mjesec siječanj 1973. godine,  po dolasku novog kapelana vlč. Mate Dukića, nekadašnjeg člana VIS-a “Žeteoci”. Tadašnji župnik, mons. Ivan Horvat o tome je u Župnu spomenicu zapisao:  “…Oko sebe okuplja male pjevače i započima taj dječji zbor što bolje uvježbati. Naziva ga „Samoborski krijes“.  Djeca su sve više napredovala, tako da su mogli pjevati na koncertima u domovini i izvan nje… Da bi dječji zbor što bolje mogao napredovati nabavljeni su instrumenti i pojačala i gotovo sve smo kupili kod Kurta Rosenberga u Münchenu. Zato i oni ostaju župna svojina i vlasništvo…. Zbor dobro uvježban pjeva prigodom župnih priredaba: za Majčin dan, o Božiću, Uskrsu, našim starcima i nemoćnima (na Bijelu nedjelju). Zatim na koncertima: u dvorani franjevačkog samostana održana su nekoliko vrlo uspješna koncerta. Osim toga djeca su nastupila u župama: Zagreb – Isusovci, Kutina, Macinec, Bučje, Požega, Krapina – Trški Vrh. Izvan domovine u Maria Tafere i u Beču.

Potrebno je spomenuti solisticu Mariju Kuharić, koja izvrsno interpretira pojedine kompozicije. I sama svira ritam-gitaru.

Sastav: bas-gitara: Vinko Sirovica; gitara: Josip Vraneković; orgulje: s. Leonida (Miro Rubinić). Na bubnjevima Jurica Fauković. Voditeljica Marica Sirovica, studentica iz Samobora.“

Desetljeća su prohujala, a tijekom njih izmijenio se velik broj malih pjevača i svirača.
Ovim putem pozivamo sve nekadašnje pjevače i svirače da se toga petka pridruže molitvi i pjesmi, da svi budemo jedan veliki raspjevani KRIJES te da tako zapalimo vatru i želju za pjevanjem Gospodinu u još mnogim srcima!



Župa sv. Anastazije, Samobor
Ispišite stranicu: