HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.09.2021.

Proslava titulara Župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu

U utorak 7. rujna u Župi sv. Marka Križevčanina na zagrebačkoj Trešnjevci proslavljena je župna svetkovina. Središnje misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. Vlado Razum, rektor crkve Corpus Domini, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Damirom Bačunom te ostalom braćom svećenicima iz Trešnjevačkog dekanata i susjednih župa.



Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao župni zbor Marcus Crisinus. U trodnevnoj duhovnoj pripravi misna slavlja predslavili su: vlč. Luka Tufeković, mladomisnik i župni vikar u Župi BDM Žalosne, vlč. Marko Čolić, studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i vlč. Matija Slišković, mladomisnik i župni vikar u Župi sv. Ivana Krstitelja – Ivanja Reka i Župi sv. Ivana Pavla II. u Jelkovcu.  

Na početku svoje homilije vlč. Razum govorio je o izazovima s kojima se svaki Kristov učenik suočava. „Možemo kazati da nije lako biti Kristov učenik, ali niti jedan zahtjev koji Gospodin stavlja pred svoje učenike nije toliko velik da on sam ne bi stajao iza toga. Nije li najprije rekao mene nisu razumjeli i mene će progoniti, tako i vas neće razumjeti i vas će progoniti.“ istaknuo je vlč. Razum.



Govoreći o putu preobrazbe i spasenju svakoga čovjeka, vlč. Razum osvrnuo se na primjer mučenika, kao onih koji predstavljaju ideal ljubav.

„Kada se čovjek žrtvuje, kada se čovjek daruje, to je snažan zapis neba na zemlji. I oni koji su spremni ići do kraja, živeći to otajstvo, oni ne umiru, oni su kao trajne zvijezde na nebeskom svodu i trajno nas upućuju na izvor inspiracije, a to je Isus Krist.“

U nastavku svoje homilije vlč. Razum ukratko je opisao životni put sv. Marka Križevčanina te posebno istaknuo duh vremena u kojem je živio. „To je doista izazovno vrijeme. S jedne strane, najezda Turaka na ove naše prostore. To je vrijeme zapadnog raskola, vrijeme kada se cijepa Kristova haljina, to je vrijeme u kojem je politika stavila sebe ispred vjere i dala sebi pravo da kroji život Crkve.“

„Marko je živio u takvome vremenu, on je odrastao u vremenu u kojem je doista zlo bilo tako snažno prisutno.“, rekao je i nastavio: „Vidimo, braćo i sestre, kako se u takvom turbulentnom vremenu događa jedno divno Božje djelo u životu tog mladog čovjeka koji se zvao Marko. To je primjer zaista uzornog mladića, mladog čovjeka koji ima divne talente i koji ih ne želi pokopati.“.



Nadovezujući se na izazove s kojima se Marko susretao, vlč. Razum progovorio je i o izazovima s kojima se danas susreću kršćani, a poseban je naglasak stavio na podjele unutar same Crkve.

„To se događa, braćo i sestre, kada se napusti inspiraciju Duha, kada se udaljujemo, možda samo više formalistički živimo svoju vjeru, a nismo duboko usmjereni i ne težimo tome da Crkvu doživimo, ne samo kao organizaciju, nego kao otajstveno tijelo Isusa Krista. On je u njoj prisutan i on u njoj neprestano djeluje, on u njoj neprestano posjeduje svoj život, ali neće biti ostvareno to djelo ako je naše srce zatvoreno.“, rekao je i istaknuo euharistiju, blaženu djevicu Mariju i vjernost Svetom Ocu kao tri temeljna stupa na kojima, po uzoru na sv. Marka Križevčanina, trebamo graditi svoj život.

„Braćo i sestre, sve dobiva novu vrijednost kada Isus Krist postaje temelj čovjekova života. Marko je njega stavio u središte života i zato nam je poticaj i poziv da ga nasljedujemo u toj vjernosti. Postavlja se pitanje kamo ide današnji svijet, kamo ide današnja obitelj, što se događa u životu mladih ako se napusti ova temeljna inspiracija ili život Isusa Krista. Gubi se svrha, gubi se temelj postojanja i čovjek ulazi u kaos. Zato je on jedina šansa. Danas, braćo i sestre, u ovome slavlju molimo zagovor sv. Marka da nam pomogne da se ne pogubimo u vremenu, da budemo branitelji jedinstva i da postanemo Kristovi vjerni svjedoci.“, zaključio je vlč. Razum.

Po završetku euharistijskog slavlja, svoju je zahvalu okupljenim vjernicima i braći svećenicima izrekao vlč. Bačun. Nakon svete mise vjernici su imali priliku častiti moćnik s relikvijama sv. Marka Križevčanina.
 
Maja Đaković
Fotografija: Katarina Elisa Jurić
 
Ispišite stranicu: