HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.07.2016.

Proslava svetkovine sv. Petra i Pavla u župi Kašina



Ovogodišnjoj proslavi apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe u Kašini prethodila je trodnevna duhovna priprema koju je vodio fra Ivan Matić, OFM, voditelj kuće susreta Tabor kod Samobora. Duhovna priprema bila je bazirana, kao i svake godine, na trojakoj osnovi. Prvi dan trodnevnice bio je posvećen našim mladima koji su ujedno i budućnost ove župne zajednice. Drugi dan trodnevnice, u centru pozornosti bile su naše obitelji, pokreti i razne udruge koje djeluju na području župne zajednice i okolice. Treći dan, ujedno i posljednji dan trodnevnice, bio je usmjeren prema našim starijim župljanima kojima je bio podijeljen i sakrament bolesničkog pomazanja.



Svečano euharistijsko slavlje na samu svetkovinu, 29. lipnja, predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U koncelebraciji su bili i preč. Mario Migles, dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i župnik u Sesvetama, fra Sebastijan Golenić, OFM, domaći sin župe, preč. mr. Marko Kovač, moderator NDS-a, preč. mr. Mladen Škvorc, vicekancelar NDS-a, vlč. Antun Sente st., župnik svetišta u Sesvetskim Selima, vlč. Vlado Letinčić, upravitelj župe Zagreb/Utrine, vlč. Luka Slijepčević, upravitelj župe Zagreb/Vrapče, vlč. Vladimir Kerečeni, župni vikar župe sv. Blaža u Zagrebu, vlč. Filip Lucić, župnik u Vugrovcu, vlč. Ivan Filipčić, župnik u Brestju, časni gospodin Božidar Hadaš, trajni đakon u Sesvetskoj Sopnici te vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe Kašina. Osim svećenika, slavlju su se pridružila i tri bogoslova: Marko, Majk i Marko.



Prije početka euharistijskog slavlja, upravitelj župe vlč. Matija Pavlaković pozdravio je sve prisutne te im zaželio dobrodošlicu. Kako je vlč. Matija istaknuo u svom pozdravnom govoru, župa Kašina priprema se za veliki jubilej, 800 godina svoga postojanja, koji će se obilježiti 2017. godine. Upravo zbog toga je, kako smatra upravitelj župe, biskupov dolazak prigoda da sve župljane dodatno učvrsti u vjeri.



U svojoj homiliji, mons. Gorski, između ostalog, govorio je o sv. Petru i Pavlu, kao o svecima koji su dali izuzetno važne temelje našoj vjeri. „Da nije bilo prenošenja vjere, tog apostolskog predanja od Petra i Pavla ne bismo se danas našli u njihovoj crkvi“, ističe mons. Gorski. Ipak, kao što navodi mons. Gorski, „da su Petar i Pavao danas s nama, možda ne bismo s njima htjeli niti razgovarati. No, Bog ne gleda kakav je tko bio u svojoj prošlosti. Bog gleda što čovjek može biti u svojoj budućnosti“, zaključuje mons. Gorski.



Na kraju misnog slavlja vlč. Pavlaković zahvalio je mons. Gorskom na njegovom pohodu u našu župu. Također, upravitelj župe zahvalio je i svima ostalima koji su na bilo kakav način doprinjeli kako bi proslava zaštitnika župe protekla dostojanstveno i lijepo.



Nakon svete Mise, mons. Gorski blagoslovio je novoobnovljene prostorije na prvom katu župne kuće. Na sam dan svetkovine, u našoj župi, ugostili smo i katoličku televiziju Laudato TV koja je tijekom svete Mise napravila reportažu o ovoj proslavi i našem župnom blagdanu. Hvala im!

Ivana Culej,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: