HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.11.2021.

Proslava svetkovine Krista Kralja u župi Domaslovec

Nakon uobičajene trodnevne pripreme od četvrtka do subote, Župa Krista Kralja u Domaslovcu proslavila je u nedjelju 21. studenoga svetkovinu Isusa Krista – Kralja svega stvorenoga, odnosno svoj dan proštenja i 19. „rođendan“ župe.



Jutarnju svetu misu predslavio je upravitelj župe vlč. Ante Bojanić, a na večernjoj svetoj misi predslavitelj je bio vlč. Krešimir Žižek, upravitelj župe sv. Vida u Zagrebu – Petruševcu, a zajedno s njime na svetu misu stigli su i mladi župe Petruševec koji su nakon svete mise ostali u druženju s mladima župe Domaslovec; oni su ih radosno ugostili povodom 36. Svjetskoga dana mladih koji se ove godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji obilježavao upravo na svetkovinu Krista Kralja.



Ipak, ne umanjujući vrijednost ovih misnih slavlja, posebno valja istaknuti središnje svečano misno slavlje koje je pred mnoštvom vjernika (od kojih ističemo i lijepi broj djevojaka, žena i muškaraca u narodnim nošnjama) predslavio preč. Konrad Žižek, prebendar Prvostolne crkve zagrebačke i prvi upravitelj župe Domaslovec, a uz njega su koncelebrirali domaći upravitelj župe vlč. Ante Bojanić te župnik župe Samobor i dekan Samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivica Cik uz mnogobrojne ministrante.



Preč. Žižek je u svojoj propovijedi pozvao sve okupljene da svoj život usmjeravaju i mjere prema Kristu Kralju te svakodnevno odgovaraju sebi na pitanje: „Je li Krist moj Kralj?“, a to je pitanje koje i Isus postavlja svojim učenicima kada im kaže: „A vi, što vi kažete tko sam ja?“ Pitanje je to za koje, nastavlja preč. Žižek, možemo „izmjeriti“ i vidjeti svoj odgovor kroz četiri dimenzije: kakva je moja molitva, koliko mi znači sveta misa, kakav je moj odnos prema bližnjemu i kakav je moj odnos prema samome sebi. Kada sami sebi priznamo da u svojem rasporedu uvijek nađemo vremena za ono što nam je bitno pa odlučimo presložiti prioritete, kada se potrudimo razumjeti da naš bližnji može i smije biti slab te kada shvatimo i prihvatimo da nismo kopija nego Božji original – upravo tada naš odgovor glasi: „Da, Ti si, Kriste, moj Kralj!“



Nakon misnog slavlja vjernici su ostali u zajedništvu ispred župne crkve gdje su se mogli ponuditi kolačima i pićem, pozdraviti svojeg prvog upravitelja župe i ostati u kratkom razgovoru i slavljeničkoj atmosferi.
 
Nikolina Crnković Bizečki
Ispišite stranicu: