HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.01.2017.

Proslava svetkovine Bogojavljenja na Baniji



Uoči svetkovine Bogojavljenja, od 3. do 5. siječnja u Župi sv. Tri kralja – Karlovac, Banija održana je trodnevnica.

Prvog dana trodnevnice, u utorak 3. siječnja sv. misu i kratku duhovnu obnovu teme „Srce po Evanđelju“ predvodio je i propovijedao preč. Dražen Karačić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova – Karlovac i karlovački dekan. Drugu večer sv. misu predvodio je mons. Antun Sente ml., župnik Župe Gospe Snježne – Karlovac i rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Tema duhovne obnove bila je „Bdijte i molite u svaki čas“.



Treću večere trodnevnice, sv. misu predvodio je vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog – Karlovac, a tema duhovne obnove te večeri glasila je „Ne budite zabrinuti“. Nakon sv. mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje.
 
Na sam blagdan Bogojavljenja, u petak 6. siječnja služene su tri svete mise. U 8 i 18.30 sati mise je predvodio župnik Župe sv. Tri kralja Karlovac, vlč. Antun Kolić, a svečano euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački uz koncelebraciju župnika Župe sv. Tri kralja Antuna Kolića te ostale upravitelje župe Karlovačkog dekanata. Svečanu sv. misu animirali su „Karlovački tamburaški orkestar“, župni zbor i zbor mladih župe Banija.



Po završetku misnog slavlja uslijedilo je tradicionalno proštenje koje su župljani s puno ljubavi pripremali za sve župljane i drage goste, od kojih su neki stigli čak i iz Trogira. Svatko je mogao pronaći nešto za uspomenu, od raznih sakralnih predmeta, ručno izrađenih narukvica i krunica, graviranih staklenih svijećnjaka i okvira za slike s motivima Tri kralja te staklenih predmeta oslikanih dekupaž tehnikom. Sav prihod od donacija bio je namijenjen župnom Caritasu.


 
Nakon večernje sv. mise održan je božićni koncert Orkestra gitara glazbene škole Karlovac. Mladi gitaristi zajedno s profesoricom Darinkom Drenjančević oduševili su svojom izvedbom.

Mirjana Kresojević
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: