HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.10.2022.

Proslava sv. Jeronima u Župi sv. Jeronima, Zagreb-Maksimir

Svečano misno slavlje prigodom proslave župnog blagdana sv. Jeronima predvodio je preč. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije u petak 30. rujna u Župi sv. Jeronima, Zagreb-Maksimir. Između ostalih, na misnom slavlju koncelebrirali su mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog; preč. Josip Golubić, dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata i župnik Župe sv. Petra, Zagreb-Vlaška i domaći župnik vlč. Tomislav Petranović. 



Preč. Novak u svojoj homiliji istaknuo je rečenicu: "Tko ne poznaje pisma, ne poznaje ni Krista" koja vjernicima doziva u pamet činjenicu da ovise o Bogu, a da poznavanje Svetog pisma čini čovjeka mudrim i mirnim, a mudrost i mir su toliko potrebne u nemirnom vremenu u kojem živimo. Stoga je potaknuo okupljene da dopuste Gospodinu da ih mijenja po tumačenju svete riječi te je propovijed zaključio riječima: "Sretan onaj u čijem se srcu Krist rađa svaki dan!"

Jutarnje misno slavlje i trodnevnicu uoči proslave predvodio je vlč. Odilon Singbo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U trodnevnici je, osvrćući se na dnevna čitanja, pozvao vjernike da svoje životne križeve nose sa zahvalnošću jer je križ simbol Božje ljubavi, unatoč patnji. Istaknuo je i važnost poziva koji je, kako je rekao vlč. Singbo, "poseban za svakog čovjeka onako kako nam je Bog dao talente. Biti čovjek, to je temeljni poziv! Živjeti vjerski, živjeti sadašnji milosni trenutak, bez opterećenosti na prošlost i budućnost, to je smisao života, razvijati talente koji su nam dati na dar!"



Uz proslavu sv. Jeronima vlč. Singbo naglasio je važnost Božje riječi. "Ako je maknemo iz života, nemamo se više oko čega okupljati." Stoga je predslavitelj pozvao vjernike da stave Sveto pismo na vidljivo mjesto te da ju svakodnevno čitaju.



Domaći župnik vlč. Tomislav Petranović u znak zahvale darovao je obojici misnika knjigu čiji autor je sam sv. Jeronim. 

Misno slavlje župne svetkovine animirao je Župni zbor sv. Jeronima. Isti zbor animirao je druga dva dana trodnevnice, dok je prvi dan animirao župni zbor mladih. 
Župna suradnica,
Marija Lukač
 
Ispišite stranicu: