HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.09.2020.

Proslava sv. Jeronima u istoimenoj župi u Maksimiru



U srijedu 30. rujna 2020. godine svečano je proslavljen blagdan sv. Jeronima u istiomenoj zagrebačkoj župi u Maksimiru. Blagdanu je prethodila trodnevnica koju je predvodio svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije,član Svećeničkog bratstva Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina, poznate pod imenom "Omnia Deo", vlč.Đulijano Trdić.

Svakodnevno je privlačio pažnju vjernika zanimljivim teološkim, stručnim i životnim razmatranjima. Glazbena pratnja bile su tri redovnice i tri svećenička kandidata iz istoimene zajednice koji su stručnim, usklađenim i lijepim pjevanjem obogatili misna slavlja. Poslije svete mise, svakodnevno je slijedilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uz meditativno vodstvo vlč. Đulijana i skladnu glazbenu pratnju. Poslije klanjanja, svakoga dana izrečeno je po jedno snažno životno svjedočanstvo iz života članova zajednice. 

     

                             

Na sam blagdan, svetu misu u 9 sati ujutro također je predslavio vlč.Đulijano. Večernju svečanu svetu misu predslavio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u koncelebraciji s kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimirom Sekeljom, župnikom župe vlč. Tomislavom Petranovićem i svećenicima Maksimirsko-trnjanskog dekanata na čelu s dekanom preč. Josipom Golubićem. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod vodstvom Margarete Perković i dirigentice Martine Makar.      
      
Župnik Petranović, vidno radostan zbog svečane proslave sveca zaštitnika, iskreno je zahvalio voditeljima misnih slavlja koji su uzveličali župni blagdan. Dodatno nadahnuće za ovu proslavu, jest veliki jubilej - 1600 godina od smrti sv. Jeronima, i činjenica da ga je svjetski znanstveni skup uvrstio u 100 najznačajnijih osoba u povijesti čovječanstva. Veliki razlog za radost i ponos hrvatskih vjernika je činjenica da je to svetac iz naših krajeva. 

Župa sv. Jeronima u Maksimiru jedina je župa Zagrebačke nadbiskupije posvećena tom velikom svecu. 

Marija Lukač,
župna medijska suradnica

Ispišite stranicu: