HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.08.2016.

Proslava sv. Ane u Samoboru



Sveti bračni par Ana i Joakim proteklih su dana ponovno privukli mnoge hodočasnike u samoborski perivoj Anindol, u kojem se već više stoljeća nalazi kapela Sv. Ane.

Na sam blagdan, u utorak 26. srpnja u kapeli su slavljene tri mise. U 8 sati svetu misu predvodio je župnik iz Luga Samoborskog vlč. Mladen Sinković, a propovijedao je mladomisnik iz Zaprešića Luka Brešić. U 9 sati misu je predvodio župnik iz Domaslovca vlč. Branimir Budinski. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, u zajedništvu s više svećenika, predvodio je župnik Župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren.



U propovijedi je istaknuo kako današnji čovjek živi samo ovaj život, zarobljen u ovoj stvarnosti, kao da ne postoji vječnost, dok su Ana i Joakim bili naslonjeni na vječnost te su ostvarili Božji naum u svome životu.

Podsjetio je i kako je ovaj dan bio i ostao dan zahvale Bogu za majčinstvo i očinstvo te postavio hodočasnicima pitanje: „Ako je Bogu bilo važno u ovome svijetu imati uz sebe obitelj, kako je moguće da je današnjem čovjeku to opterećenje?“, te naglasio da se uvijek i iznova moramo opredijeliti za obitelj u kojoj se prožimaju razne generacije i tako se međusobno obogaćujemo.  


 
U nedjelju 31. srpnja jutarnju misu u 8 sati predvodio je domaći župnik preč. Davor Štuljan, u 9 kapelan vlč. Josip Čulig, a središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u 11 sati župnik župe Bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu vlč. Antun Vukmanić.

Imajući pred očima svete Joakima i Anu i njihov bračni život, u propovijedi je podsjetio okupljene zašto je Bog morao izreći četvrtu Božju zapovijed Poštuj oca i majku…: zbog toga što roditeljski trud i muka često nailaze na nezahvalnost.

Istaknuo je ključnu karakteristiku ovih svetaca, a ta je da su oni najprije molili Gospodina, posvetili mu život, izmolili Mariju i njemu je posvetili. Tu duhovnu dimenziju ni mi ne smijemo istisnuti iz života, ne smijemo zaboraviti svakodnevnu molitvu.



Podsjetio je i na značenje imena Ana, odnosno milost, te posvijestio da gdje god se ljudi žrtvuju jedan za drugoga, gdje su čistog srca, gdje ima jednostavnosti, skromnosti i suosjećanja, tamo ima i Božje milosti.

Zadivljen ljepotom Anindola i načinom na koji su se stopili u jedno mjesto molitve – kapela Sv. Ane i Božja priroda, istaknuo je kako nam trebaju mjesta gdje ćemo zajedno slaviti Gospodina i nakon toga poći kući drugačiji. 

Uz brojne vjernike–hodočasnike, pristigle iz Samobora i okolice, na misi su nazočili predstavnici Grada Samobora predvođeni zamjenikom gradonačelnika Željkom Stanecom. Tijekom poslijepodneva Udruga „Etno fletno“ iz Samobora, koja svojim djelovanjem želi izvući iz zaborava i sačuvati tradiciju ovoga kraja, priredila je zajedno sa svojim gostima, višesatni folklorni program nedaleko kapele na Tancplacu.

Samo ime govori da je to mjesto predviđeno za ples, pjesmu i druženje. Tako je bilo od davnina, a i ovo je jedan od običaja koji se želi sačuvati.

Ovogodišnje Aninsko proštenje završilo je misom u 17 sati. Predvodio ju je mladomisnik Marko Čolak, koji je tijekom protekle pastoralne godine vršio svoju đakonsku službu u Samoboru.

Lovorka Grbac,
župna medijska suradnica


Ispišite stranicu: