HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.10.2022.

Proslava spomendana sv. Ivana Pavla II. na Kajzerici

Spomendan sv. Ivana Pavla II. svečano je proslavljen u Župi Rođenja Isusova, Zagreb - Kajzerica. Za ovaj dan župljani su se pripremali devetnicom predvođeni upraviteljem župe vlč. Krunoslavom Kolarom. U subotu 22. listopada 2022. svečano euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Željko Nestić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi u koncelebraciji s upraviteljem župe. Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja predvodio je mješoviti župni zbor.



U prvom dijelu propovijedi vlč. Nestić dao je osvrt na naviješteno evanđelje i istaknuo Isusovo pitanje: „Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?“ kao Isusovu pomoć Petru razjasniti čiji je, kome pripada, to jest koga voli. Petrov odgovor: „Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim“ je njegov čin potpunog predanja Isusu čime se odriče svoje volje i prihvaća živjeti po Božjoj volji. Takav čin potpunog predanja Gospodinu je, istaknuo je vlč. Nestić, 1978. izrekao i sv. Ivan Pavao II. u svojoj prvoj propovijedi nakon izbora za papu.

Predslavitelj je također govorio o osobnoj svetosti: „Prava svetost – originalna svetost – tvoja svetost je ona koja izvire iz tvoga susreta s Gospodinom. Ako hoćete konkretno – iz bivanja s Isusom prisutnim u Euharistiji. U tom drugovanju mi se postavljaju zahtjevi - tu čitam Božju volju – tu jasnije vidim što mi je činiti.“. 



Sv. Ivan Pavao II. bio je mistik, odvezan od ovog svijeta i „sve zbog čega ga doživljavamo kao sveca - proizlazilo je iz molitve“.  Još kao mladić se susreo s karmelskom duhovnosti i „naučio kako je jedini put kršćanina čvrsta povezanost i predanost Božjoj volji - koja se dotiče u prijateljevanju sa Isusom.“

Osim toga, sv. Ivan Pavao II. često je govorio o ljudskom dostojanstvu. Vidjevši da svijet proždire kultura smrti, individualizma, relativizma, materijalizma i ostalih modernih -izama, primijetio je da je ta kultura bolesna i vjerovao da se može preobraziti snagom evanđelja i životom svetosti koja proizlazi iz susreta sa Isusom. Vlč. Nestić završio je propovijed pitanjem kojeg Isus postavlja svakome od nas: „…, ljubiš li me više nego ovi?“.



Na samom kraju euharistijskog slavlja, prije blagoslova, vlč. Nestić izmolio je molitvu sv. Ivanu Pavlu II. i litanije. Proslava spomendana završila je druženjem koje je proteklo u zajedništvu i radosti susreta s vlč. Željkom Nestićem, ujedno bivšim upraviteljem župe na Kajzerici.

Medijska skupina Župe Rođenja Isusova
Ispišite stranicu: