HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2023.

Proslava spomendana bl. Alojzija Stepinca u Župi Rođenja Isusova na zagrebačkoj Kajzerici

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, 10. veljače u Župi Rođenja Isusova, Zagreb - Kajzerica, održano je svečano misno slavlje. Za taj dan župljani su se pripremali devetnicom posvećenoj Domovini. Svaki dan slušali su poticajne misli blaženika koje su i danas aktualne. Također su u subotu 4. veljače hodočastili u Krašić gdje su imali pobožnost križnog puta, obišli Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca, te proslavili svetu misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.  Na povratku su posjetili grkokatoličke crkve Blagovijesti u Strmcu Pribićkom i Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom.



U petak 10. veljače svetu misu predslavio je upravitelj Župe vlč. Krunoslav Kolar, koji je tijekom homilije posebno istaknuo da se domoljublje ne može odijeliti od bogoljublja jer ispravno štovanje Boga vodi nas prema ispravnom življenju za boljitak naroda i Domovine. Ustvrdio je kako nam narod duhovno, moralno i brojčano propada: ''Čini se da smo ovdje zakazali, kako u molitvi tako i u pouci, jer premda se može zamijetiti svojevrsno buđenje i svjedočenje određenog broja mladih, valja uočiti kako sve veći broj mladih biva sasvim indiferentno za pitanje Boga i besmrtne duše živeći u potpunosti samo za ovaj svijet. Možda je problem i u starijim naraštajima koji su također mnogo toga počeli relativizirati, premda se drže vjernicima.''



Konkretno, vlč. Kolar je postavio pitanje: ''Kako je moguće biti katolik i podupirati drugoga u grijehu? Primjer toga su roditelji koji dolaze na mise i tobože žive svoju vjeru, a podržavaju nemoral svoje djece, dopuštajući im da prije braka žive u stanju grijeha. Kažu, danas je takvo vrijeme. Zar Božji zakon nije svevremen?''. Razlog sve manjeg broja stanovnika u Domovini ne krije se samo u iseljavanju, već i u abortusima kojih godišnje bude na desetke tisuća, rekao je vlč. Kolar.

Na kraju homilije, za koju je rekao da je poput Isusova, ali i Stepinčeva tvrda govora, pozvao je sve vjernike da u svojim životima primjene ono što su čuli te zaključio: ''Želimo li biti iskreni štovatelji blaženog Alojzija Stepinca trebamo i sami ljubiti Boga, Crkvu i domovinu, pa ako treba i pod cijenu života. Neka nam u tom hodu zemaljskom domovinom prema nebeskoj pomogne zagovor proslavljenog našeg brata Alojzija Stepinca, a Bog neka ovog uzora Hrvata učini i uzorom sveopće Crkve kako bismo što skorije u svojim životnim potrebama mogli zazivati: Sveti Alojzije Stepinče, moli za nas!'

Na kraju svete mise nazočni su predvođeni vlč. Kolarom izmolili molitvu za Domovinu koju je napisao Blaženik i molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Medijska skupina Župe Rođenja Isusova
Ispišite stranicu: