HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.05.2017.

Proslava blagdana Župe bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko



U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u srijedu 10. svibnja svečano je proslavljen blagdan župe. Sv. Misu u 19.30 sati u atriju Osnovne škole Špansko Oranice predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji s upraviteljem Župe vlč. Darkom Bručićem Pavukom, preč. Vjekoslavom Meštrićem, dekanom Kustošijanskog dekanata, p. Božidarom Nagyom, postulatorom kauze te još dvadesetak svećenika Kustošijanskog dekanata i svećenika gostiju.



Biskup Šaško je u svojoj homiliji istaknuo: „Ljubav otvara srce, daje okus i omogućuje vidjeti istinske boje života. Kršćanstvo je suprotno stavu da se gubi ono što se daje drugima. Evanđelje potvrđuje da ljubav nema ništa što bi mogla izgubiti. Gubi se samo ako se sebično želi zadržati. Isus svojim riječima i djelima želi da se zaljubimo u 'darivanje': Dajte i dat će vam se… mjerom kojom mjerite i vama će se mjeriti.  (usp. Lk 6, 38) To darivanje sebe, bespoštedno davanje tako je vidljivo u životu blaženoga Ivana Merza. Njegov život stane u čežnju da svijetu daruje okus i svjetlo. Koliko je tu duboke poruke za nas vjernike u Crkvi, ali i za nas kao članove hrvatskoga društva. To je i izvrstan kriterij za razlučivanje o tome smatra li netko sebe toliko važnim da se sve čini njemu podvrgnutim ili se smatra u službi drugih, u službi izvorišta svakoga okusa i svakoga svjetla“.

Biskup Šaško dodao je i vrlo lijepu poruku svima, a osoboto mladima; „Ovaj prostor škole usmjerava mi misao na to da kao kršćani sve trebamo razmotriti, bez imalo tjeskobe; sve proučavati, stjecati spoznaje i znanja, imati uvide i širinu obzora. Činimo to uvijek vedro, jer znamo da je Krist donio odgovor na sva naša pitanja i da je Bog Stvoritelj svega i da u svakome novom otkriću možemo još snažnije otkriti Boga. Blaženi Ivan je našao odgovore, a njih je rado prenosio drugima.“



Pri završetku sv. Mise župljani i hodočasnici častili su relikvije Blaženika predavajući mu svoje čežnje i molitve. Za proslavu blagdana Župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom.  U nedjelju, 7. svibnja, na prvi dan trodnevnice, sv. Misu u 11 sati predvodio je vlč. Luka Brešić, mladomisnik, župni vikar u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. U ponedjeljak  8. svibnja sv. Misu predvodio je vlč. Marinko Golek, mladomisnik, župni vikar u župi sv. Petra Apostola u Zaprešiću, a u utorak 9. svibnaj sv. Misu  predvodio je vlč. Marko Čolak, mladomisnik, župni vikar u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini.



Nakon sv. Mise u utorak održano je predavanje Značenje križa i žrtve u životu bl. Ivana Merza koje je održala gđa. Adela Kalogjera, članica Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Pripravu za blagdan župe i sam blagdan svojim pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih, dječji zbor, obiteljski zbor i mješoviti župni zbor. Na sam blagdan jednu pričesnu pjesmu na francuskom otpjevali su polaznici tečaja francuskog jezika koji Župa nudi zainteresiranima. Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, posebno se po zagovoru Blaženika molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani i inače mole pri završetku svake sv. Mise.

Sanda Dinarina Mladić,
župna medijska suradnica 


Ispišite stranicu: