HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.10.2017.

Proslava blagdana sv. Luke evanđelista u Travnom



Župljani župe sv. Luke evanđelista u novozagrebačkome naselju Travno od nedjelje 15. listopada do utorka 17. listopada proslavili su trodnevnicu povodom župnoga blagdana svetog Luke evanđelista, njihovog nebeskog zaštitnika, a potom u srijedu 18. listopada i sâm župni blagdan. Prvi dan trodnevnice, u nedjelju navečer, euharistijsko je slavlje predvodio vlč. Vladimir Drnetić, župnik župe sv. Ane u Loboru. Spomenuvši i svetoga Luku, u svojoj je propovijedi vlč. Drnetić naglasio Božji poziv iz Evanđelja namijenjen svima – biti dionicima gozbe. Uz vlč. Drnetića euharistijsko je slavlje pjesmom uzveličao loborski zbor mladih „Vedrina“. Mladi zboraši su i nakon mise otpjevali nekoliko pjesama te dodatno oraspoložili srca svih prisutnih.



Drugi je dan trodnevnice također prošao u „raspjevanom tonu“. Euharistijsko slavlje predvodio je povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić. Razmatrajući evanđelje dana i tumačeći Božju riječ prisutnome vjerničkom puku, vlč. Valentić stavio je naglasak na činjenicu da naše molitve ne trebaju sve odmah biti uslišane i da naši problemi ne moraju istog trena biti riješeni samo zato što Boga molimo na tu nakanu. Nadalje, istaknuo je da se i danas može primijeniti misao da je ovaj, naš naraštaj opak. Mi tražimo svakakve znakove od Boga, ali ih potom često ne primjećujemo. Bog nam daje najveći znak – Isusa Krista. Sin je Božji najbolji znak i odgovor na sve naše molitve! Na misi je pjevao „domaći“ zbor mladih „LUKAvci“. Nakon euharistijskog zajedništva nastavilo se zajedništvo u pjesmi. Svojim glasovima i talentima za sviranje na već tradicionalnoj smotri zborova „LUKAfest“ nastupilo je pet zborova iz različitih dijelova Zagrebačke nadbiskupije: „Jesus Freakz“, zbor mladih župe Tijela Kristova iz Sopota, „Navještenje“, zbor mladih župe Navještenja BDM iz Velike Gorice, „Navjestitelji“, zbor mladih župe Navještenja Gospodinovog iz Vrbana, „Glas iz pustinje“, zbor mladih župe Ivana Krstitelja iz Luga Samoborskog te „LUKAvci“, zbor mladih župe sv. Luke ev. iz Travnog. 



Na trećemu danu trodnevnice župni dječji zbor „Iskrice“ svom je svojom jednostavnošću i radošću pjevao Gospodinu. Vlč. Damir Ceković, župnik župa u Gušću, Kratečkom i Prelošćici (Sisačka biskupija) u homiliji je stavio pred okupljene vjernike pitanje: želim li se svidjeti ljudima ili Bogu? Nastavio je ističući da je za Isusa važna nutrina, a ne ono što je izvanjsko. Vlč. Damir povezao je evanđelje dana i sa spomendanom sv. Ignacija Antiohijskog, biskupa i mučenika. Sveti Ignacije bio je bačen lavovima jer se nije htio svidjeti ljudima, nego Bogu. Na kraju misnoga slavlja misnik je naglasio potrebu življenja Evanđelja u našim svakodnevnim obavezama. Po završetku euharistijskoga slavlja zajedništvo svih prisutnih, mlađih i starijih nastavilo se u slušanju svjedočanstva bračnoga para Venere i Daria Kordića.



Sâm župni blagdan svetoga Luke evanđelista župljani su proslavili ujutro, na euharistijskome slavlju koje je predvodio vlč. Vladimir Kerečeni, upravitelj župe sv. Kvirina biskupa i mučenika na Pantovčaku. Vodeći se evanđeljem dana ukazao je na Kraljevstvo Božje kao ideal. Mi smo potrebni kao Božje produženo srce da bi se to Kraljevstvo ostvarilo. „Žetva je velika, ali râdnika malo.“ (Lk 10, 2) Svi smo pozvani u tu Božju žetvu, a znamo li u stvarnost donijeti djelić toga Kraljevstva Božjega? Vlč. Kerečeni preporučio je zagovoru sv. Luke župnu zajednicu u Travnom, da u njoj vlada zajedništvo, te da svaki vjernik promatra i daje svojim bližnjima ono što im je potrebno, da koristi svoje talente. Na misi u 8 sati pjevao je zbor gospođa.

Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodio je fra Robert Perišić, OFM, župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa, Siget-Trnsko u koncelebraciji s desetak svećenika, domaćih sinova i gostiju. Fra Robert je podsjetio da je Evanđelje za nas živa, a ne isprazna Riječ. Isto kao i sedamdeset dvojica iz Evanđelja, naš je zadatak pripraviti put Gospodinu. Na tome putu svatko je pozvan nositi svoj križ. S vjerom slušati i motriti što se događa u Isusovoj žrtvi – to znači prihvatiti svoje spasenje u nošenju svoga križa. Ne treba odmah odustati kad nam je teško, nego kao Isus treba prihvatiti svoj križ. Zato nam i sv. Luka tako dobro opisuje trenutke iz Isusovoga života, muku i patnju. Na euharistijskome slavlju pjevao je župni mješoviti zbor. Župnik vlč. Vladimir Hren po završetku slavlja zahvalio se misniku i cijeloj župnoj zajednici čiji su članovi svaki na svoj način doprinijeli da ova trodnevnica i župni blagdan prođe u molitvi, zajedništvu i na slavu Božju.

Branka Karlović,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: