HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.07.2017.

Proslava blagdana Gospe Snježne u Belcu

Blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko-zagorske županije bit će proslavljen u subotu 5. kolovoza svečanim misnim slavljem u 11 sati u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu.

Crkva Sv. Marije Snježne u Belcu izgrađena je u 17. st. nakon čudesnog ukazanja Gospe na području koje se tada nazivao Kostanjevec, nakon čega postaje jedno od važnijih hodočasničkih odredišta u Zagorju. Misno slavlje predvodit će vlč. Dominik Jaić, koji će na kraju misnog slavlja udijeliti mladomisnički blagoslov.  

Proslavi svetkovine Gospe Snježne prethodit će pobožnost sv. Josipa u srijedu 2. kolovoza u 19 sati te klanjanje Srcu Isusovom u petak 4. kolovoza od 18 sati.

Blagdan Gospe Snježne, kad Hrvatska ujedno slavi Dan domovinske zahvalnosti, je glavno proštenje belečke župe, a s obzirom da je Majka Božja Snježna u Belcu zaštitnica Županije, očekuje se dolazak predstavnika županije, župana Željka Kolara i predsjednice Županijske skupštine Vlaste Hubicki kao i drugih dužnosnika te predstavnike Grada Zlatara.

Ovom slavlju će se pridružiti pripadnici braniteljskih udruga, članovi DVD-a Zlatar, Belec i Donja Batina, Belečke mažoretkinje, KUD Belec i Oldtimer kluba VW Buba.

Misno slavlje pratit će Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Nakon mise održat će se tradicionalna vatrogasna zabava u vrtu DVD-a Belec.

Idući dan, u nedjelju 6. kolovoza obilježit ćemo 90 godina kontinuiranog rada DVD-a Belec koji će nakon skupštine prisustvovati misnom slavlju u 11 sati.

Vlč. Jesih je kao član DVD-a Belec 1. 9. 1937. blagoslovio kamen temeljac budućeg vatrogasnog doma, koji je sagrađen na tadašnjem crkvenom zemljištu u Belcu, a jedan od vrlo dragih članova bio je prvi varaždinski biskup i naše gore list pok. biskup Marko Culej.


Ispišite stranicu: