HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.07.2023.

Proslava blagdana bl. Marije od Propetoga Isusa Petković u Šestinama

Blagdan hrvatske blaženice Marije od Propetog Isusa Petković, 9. srpnja, svečano i u duhu zajedništva i molitve proslavljen je u zagrebačkim Šestinama, gdje Družba Kćeri Milosrđa djeluje od davne 1938. godine.



U okrilju Župe sv. Mirka trodnevna duhovna priprava, koju je predvodio fra Zdravko Lazić, u suslavlju sa šestinskim župnikom vlč. Robertom Šreterom i mons. Encom Rodinisom, bila je prigoda za promišljanje o tome što nam blaženica svojim svetim životom i svojom ozbiljnom duhovnošću može poručiti danas, kako nas ona može ohrabriti da u našem vremenu, poput nje svjedočimo svoju vjeru njegujući je kao dar, istovremeno Bogu zahvalni za dvadesetu obljetnicu njezine beatifikacije.

U svojim propovijedima fra Zdravko upućuje da ostanemo uvijek Bogu vjerni, jer ljubiti Boga i bližnjega jedini je ispravan put koji je i blaženica slijedila, otkrivajući u molitvi i žrtvi njegovo milosrdno lice. Svjedočila je Boga gdje god je svoje sestre povela i osnivala zajednice. Svjedoči i danas po svakoj svojoj duhovnoj kćeri, prijateljima Družbe i suradnicima. Njezin primjer pokazuje koliko je molitva, ne samo važna i potrebna, nego je ona naš svakodnevni život pomoću koje se uspinjemo na brdo Božje providnosti i milosrđa. Poput blaženice hranimo se na Izvoru, kojega Crkva njeguje od prvih vremena kada je rođena i darovana ovome svijetu kao vidljivi znak, sakrament Božje milosrdne, djelotvorne ljubavi.

„U svakoj se Euharistiji hranimo iz dva svetohraništa – Riječi Božje i Presvetim Tijelom Isusovim, a svaki onaj koji vjeruje i prihvaća Božji plan u svome životu - blagoslovljen je i po njemu će se mnogi blagoslivljati. Mi to čuvamo kao blago naših obitelji, po njima smo mi blagoslovljeni jer ostali smo vjerni ljudskim i kršćanskim vrijednostima, zahvalni za primljeno kršćansko poslanje i neprolazne vrijednosti od kojih svaki normalan čovjek živi i za koje se bori. To je i bl. Marija u svom životu prepoznala, ostvarila je osobnost biblijske žene kao duhovna majka i duhovna sestra mnogima. Vjera, po primjeru bl. Marije, nije osjećaj, nego je vjera zrelost da nam je stalo do Boga i do ljudi“, istaknuo je fra Zdravko, pozivajući na molitvu da nam Bog obnovi veliku kršćansku krepost – nadu, kako bismo, poput bl. Marije, palili svjetla nade u ljudske živote i teške ljudske sudbine.



Svaki od tri dana duhovne priprave, uz razmatranje Božje Riječi u svetoj Euharistiji, bio je obogaćen prigodnim programom u kojem su vjernici dodatno upoznali život bl. Marije Petković. Tako je prvoga dana oživljeno vrijeme Marijina mladenaštva, koja je puno trpjela zbog siromašne djece, nastojeći pomoći onima u velikoj potrebi. Drugi dan priprave vjernici su mogli čuti kako je Marija postala misionarka te uz pomoć tadašnjeg nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca otputovala u daleke zemlje Južne Amerike, dok je treći dan, uz vrlo snažno i duboko razmatranje blaženice pred križem, prikazan video u kojem je sažet Isusov život od rođenja, do smrti na križu.

Premijerno je otpjevana i nova pjesma u čast blaženici „Propetoga, Kćeri vjerna“, nastala u redovima šestinskih Poslanika Milosrđa. Misna slavlja trodnevnice animirali su Dječji zbor, Zbor mladih i Župni zbor šestinske župe.



Svečano euharistijsko slavlje na spomendan blaženice predslavio je šestinski župnik vlč. Robert Šreter, u suslavlju s mons. Encom Rodinisom. Na osobit način čestitao je svim sestrama Kćeri Milosrđa spomendan blaženice i s radošću pozdravio djecu vrtića Marije Petković u Mallinovoj, koji su pjesmom i recitacijama o blaženici dodatno uljepšali euharistijsko slavlje.

Tijekom propovijedi župnik navodi kako naše svece i blaženike častimo zato što u njima vidimo primjer i uzor kakvi bismo trebali biti i mi. „Svetost nije nešto što je pridržano samo za izabrane, za pojedince. Svetost je nešto na što smo pozvani svi mi, svaki kršćanin, svaki onaj koji je kršten u ime Trojedinoga Boga. Ta svetost postiže se slušajući Božji poziv: Dođi i slijedi me. Sveci su utoliko drugačiji od nas što su glasnije čuli taj poziv, što su ga ozbiljnije shvatili, što su mu se sustavnije posvetili i što su nastojali čitavim svojim bićem i životom prihvatiti i ostvariti taj Kristov poziv. Zato su oni sveti, zato su oni duhovna elita, što nipošto ne znači da je nama zatvoren pristup u taj krug, nego je otvoren svima. Božja su vrata uvijek širom otvorena i Bog poziva svakog kršćanina“, istaknuo je vlč. Šreter, naglašavajući kako je problem našeg vremena taj što ima puno pametnih, ali očito malo zahvalnih, malo poniznih, malo onih koji su spremni prihvatiti da su sve dobili od Boga i da bi to trebali dijeliti s drugima, te im činiti život boljim, ljepšim, sadržajnijim i sigurnijim. To su radili sveci, to je radila bl. Marija Propetog Isusa Petković, svjesna da je sve primila iz Božje ruke.

Župnik Šreter uputio je zahvalu predvoditelju trodnevnice fra Zdravku Laziću koji je, unatoč svim obvezama u Provinciji, bio spreman doći u Šestine i svojim mislima obogatiti trodnevne susrete. Riječi zahvale uputio je okupljenim vjernicima, zborovima, kao i zajednicama koje djeluju u šestinskoj župi, a koje su dale svoj doprinos kako bi ovi dani pred i na sam blagdan blaženice bili svim vjernicima na poticaj rasta u vjeri i duhovnosti, po uzoru na blaženu Mariju od Propetoga Isusa. Na sam spomendan izložene su moći blaženice vjernicima na čašćenje.



Župno zajedništvo nastavljeno je u druženju kod sestara Družbe Kćeri Milosrđa nakon euharistije.

Nataša Vujić
Ispišite stranicu: