HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.07.2016.

Proslava blagdana BDM Kraljice Mira u Marincima



U župi Marinci u nedjelju, 10. srpnja, proslavljeno je župno proštenje, povodom blagdana BDM Kraljice Mira, kojoj je posvećena župna crkva u Marincima.

U subotu, 9. srpnja, svetom misom koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek, časne sestre iz Marinca proslavile su blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković, osnivačice reda Kćeri milosrđa, kojem i same pripadaju. U svojoj propovijedi, vlč. Cujzek je progovorio o životu bl. Marije Propetog Petković, istaknuvši kako njezin život treba biti primjer svakom vjerniku.

Ova blaženica svjesno je, svojim pozivom, brigom za siromašne, a posebno siročad i bolesnike, u svoje ruke uzela teški križ i nosila ga, zajedno sa svojim sestrama, ustrajno do kraja svog životnog puta. Po završetku svete mise, vjernici su pristupili ljubljenju moćnika bl. Marije Propetog Isusa Petković, a u dvorani pokraj crkve časne sestre su pripremile i prigodan domjenak.


 
U nedjelju, svečana je proslava započela procesijom, na čelu s limenom glazbom iz Slovenije, te kuburaškim udrugama iz Krapinsko–zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije.

Svečano misno slavlje predvodio je preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, koji je progovorio o liku Blažene Djevice Marije, koja svojim krjeposnim životom i ustrajnošću mora postati uzor svakom čovjeku.

Nakon mise, vjernici su se zadržali na prigodnom druženju koji su organizirali DVD Stipernica, Kuburaško društvo „Sloga“ iz Stipernice i župljani župe BDM Kraljice Mira.


 
Svečani program potom se preselio u Stipernicu, na novoizgrađeno igralište pokraj područne škole, koje je tom prigodom otvorila zamjenica župana Jasna Petek. Preč. Anđelko Košćak, uz domaćeg je župnika blagoslovio igralište, istaknuvši pritom kako Božji blagoslov posebno zaziva na djecu koja će provoditi najviše vremena na tom mjestu, uživajući u igri, druženju i rekreaciji.

Jelena Jazbec
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: