HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.08.2023.

Proslava 700. obljetnice rođenja za nebo bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu

Svečanu svetu misu na blagdan bl. Augustina Kažotića, 3. kolovoza 2023. u 19 sati u Župi Lupoglav predvodi mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Ove godine Crkva u Hrvata slavi značajan jubilej, a to je 700. obljetnica rođenja za nebo prvog hrvatskog blaženika, zagrebačkog i lucerskog biskupa bl. Augustina Kažotića. Ova godina je ujedno i 720. obljetnica njegova imenovanja biskupom u gradu Zagrebu. 

Blagdanu prethodi trodnevna duhovna priprava koja započinje 31. srpnja, a svake večeri vjernici će imati priliku za ispovijed za vrijeme molitve krunice i pobožnosti bl. Augustinu. Misno slavlje svakog dana u 19 sati predvode svećenici dugoselskog dekanata.

Župa Lupoglav pored Dugog Sela čiji je on nebeski zaštitnik, pripreme za proslavu ovog značajnog jubileja započela je već prošle godine kada je početkom Došašća otvorila “Godinu blaženog Augustina Kažotića” čije je geslo “Svim srcem”. U ovom dijelu “zlatnog pravila” odražava se život bl. Augustina koji je bio “svim srcem” u ljubavi otvoren prema Bogu i potrebama bližnjega, a također u geslu vidimo evanđeosku zadaću za svakog od nas kao poticaj na obraćenje i svetiji život.

Dugoselski dekanat je povodom jubileja organizirao hodočašće na grob bl. Augustina Kažotića u Luceru u uskrsnom tjednu, a na hodočašću je sudjelovalo 120 vjernika.

Također se u Jubilarnoj godini u Lupoglavu javila ideja da se ovaj značajan jubilej trajno obilježi izgradnjom spomen-prostora u čast Blaženiku. Arhitektonsko rješenje projekta “Crkva na otvorenom” rad arhitekta Stipe Šarića predstavljeno je župljanima 26. ožujka 2023. godine. Cijela župna zajednica je predstavljanje projekta popratila velikim pljeskom i odobravanjem te se krenulo s prvim radovima i prikupljanjem dobrovoljnih priloga. Crkva na otvorenom sastoji se od prostora vanjskog oltara, prostora za vjernike, postaja križnog puta te kipa blaženog Augustina Kažotića u prirodnoj veličini. Dobrotom mnogih vjernika ovih dana dovršavamo prvu fazu projekta, a to je vanjski oltar, u tijeku je dovršenje krovišta te se nadamo ovogodišnje Augustinovo proslaviti upravo na tom prostoru Crkve na otvorenom. Ostale faze projekta se nadamo dovršiti uz pomoć dobročinitelja u idućih nekoliko godina.

Za vjernike Dugoselskog dekanata organiziran je besplatan prijevoz. Župa Lupoglav poziva sve vjernike da im se pridruže u zajedništvu i molitvi kako bi proslavili ovaj značajan jubilej.


Ispišite stranicu: