HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.09.2016.

Proslava 340. obljetnice od čudesnog ukazanja u Belcu

Pozivamo sve župljane, hodočasnike, kao i štovatelje Majke Božje Snježne da se pridruže u posebnom jubileju - obilježavamo 340 godina od čudesnog ukazanja u Belcu, nakon kojeg je krenula gradnja prvotne gotičke kapele zahvaljujući donatorici Elizabeti Keglević Erdödy.

Ovaj posebni jubilej obilježit ćemo misnim slavljem - Mešom z kajkavskemi popevkami u subotu, 17. rujna u 17:30, a kao još jedan ures manifestacije Tu v Belcu sme doma - 47. Dana kajkavske riječi (17.-27.rujna). Mešu će predvoditi vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar zagrebačke prvostolnice i marčanski arhimandrit, koji je pripremio Čin i red svete meše prema knjizi Čtejenja i Evangeliumi na vse nedelje i svetke cieloga leta za potrebuvanje Nadbiškupije Zagrebečke, s zavjetkom …, na svetlo van dani s dopuščenjem uzoritoga i prečastnoga gospodina kardinala Juraja Haulika, sedemdeset i osmoga biškupa, a pervoga nad-biškupa zagrebečkoga, Vu Zagrebu 1858. Berzotiskom Dra. Ljudevita Gaja. Time ujedno želimo pridonjeti očuvanju i prepoznavanju kajkavskog dijalekta koji je kao kajkavski književni jezik od 16. do 19. stoljeća dobio međunarodni ISO kod prošle godine. Župni zbor će pratiti mešu prikazanu Majci Božjoj na čast s pjesmama priređenim iz Cithare octochorde pjesmarice iz 17 st.

U nedelju, 16. rujna je misno slavlje u 11:00 koje će predvoditi vlč. Pušec, nakon kojeg slijedi izlaganje Crkva sv. Marije Snježne u Belcu - spomenik kulturne baštine koje će održati restauratorica HRZ-a Ivana Sambolić. Izlaganjem će se obuhvatiti 100 godina konzervatorske struke u Hrvatskoj te 20 godina HRZ-a u kontekstu radova na belečkom baroknom biseru.

Nakon izlaganja slijedi kulturno-umjetnički program u vrtu DVD-a Belec i otvaranje 47. Dana kajkavske riječi te nastup KUD-ova. Program se nastavlja u OŠ Belec, gdje će biti predstavljanje monografije Remek djelo barokne umjetnosti Crkva Marije Snježne u Belcu u 18:00. Monografiju će predstaviti autori Zdenko Balog i Nikola Žulj te istu bude moguće kupiti po promotivnoj cijeni.

U školi će biti i filatelistička izložba, a najveći interes među izloženim poštankim markicama  sigurno će pobuduti poštanska markica iz 1954., kada je u izdanju
Jugoslavenska umjetnost kroz stoljeća pušteno u opticaj 12. poštanskih maraka, a među njima i ona s likom proroka Izaije s belečke propovjedaonice.

Bogati program manifestacije završava u Belcu u utorak, 27. rujna  gostovanjem 46. Varaždinskih baroknih večeri kada će glazbeni umjetnici Višeslav Jaklin, orgulje i Tomislav Ratković, truba  izvesti VOKALNI NONET DONUM, čiji program obuhvaća djela J.S.Bacha, T.L.de Victoria, A.Corellia i G.F.Handela.


Ivana Sambolić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: