HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.09.2022.

Promocija knjige "Kljuka - 400 godine" u Župi Rođenja BDM u Okiću

Na Malu Gospu 8. rujna u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Okiću, nakon večernje svete mise održana je promocija knjige „Kljuka – 400 godina“. Knjigu su napisale sestre, nastavnice i Okićanke Nikolina Golub i Katarina Pučar povodom prvom pisanog spomena imena Kljuka.



Proštenje na Okiću je puno starije od toga, ali 1622. godine kanonski vizitator Zagrebačke nadbiskupije zapisao je latinski naziv „Sub Okich m Kluka“ i upravo obljetnica toga slavi se ove godine. Nekoć su to zvali „najvećim prošteništem između Save i Kupe“, a i danas se nedjelju nakon Male Gospe okuplja mnoštvo vjernika.



Knjiga ima dva dijela: povijesni presjek i katehetske priče. U njoj se nalaze i dvije molitve: Molitva Gospi Okićkoj koju je napisao domaći svećenik Zvonimir Rubinić te Posvetna molitva za vjernike Okića koju je 1958. sastavio bl. Alojzije Stepinac. Uz autorice, o knjizi je govorio i župnik vlč. Nikola Sanjković. Kako je izgledala povijest tog prošteništa, o velikom požaru 1888. godine i najvažnije – što znači naziv „Kljuka“ možete pročitati u knjizi koja će se moći nabaviti u nedjelju 11. rujna nakon svetih misa u 8, 9, 11 i 17 sati.


Katarina Pučar
Ispišite stranicu: