HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.03.2023.

Projekt "Kućni majstor - volonter" Caritasa Župe Sveta Tri kralja u Karlovcu

Na prošlogodišnjem Natječaju za dodjelu sredstava župnim caritasima Caritas Zagrebačke nadbiskupije podijelio je za pet (5) projekata ukupno 50.000,00 kn, a najviše sredstava dobio je projekt Caritasa župe Sveta Tri Kralja, Karlovac-Banija pod nazivom »Vaš kućni majstor - volonter«. Kako je proveden projekt vrijedan 16.500,00 kn opisao je u kratkom intervjuu gospodin Saša Kosec, voditelj župnog Caritasa.

»Ukupna vrijednost projekta bila je 16.500,00 kuna od čega je nositelj projekta Caritas župe Sveta Tri Kralja osigurao 500,00 kuna, a sav ostali iznos naš nadbiskupijski Caritas«, opisuje financijski okvir ovog pothvata župnog Caritasa voditelj Kosec, ističući ujedno i važnost partnera na projektu: Grada Karlovca, DVD Orlovac i Gradskog društva Crvenog križa Karlovac.

CZN: Što Vas je potaknulo da osmislite ovakav projekt?

Kosec: U dugogodišnjem radu našega Caritasa uočili smo da postoje korisnici koji nisu u stanju, zbog bolesti ili drugih razloga, napraviti ni najsitnije a kamo li one veće kućne popravke, što uzrokuje probleme koji vode do propadanja objekta, odnosno stambenog prostora. Za ovakve intervencije presudna je žurnost, koju smo željeli osigurati pojednostavljujući proces traženja pomoći kućnih majstora za starije i socijalno ugrožene građane. Ujedno smo željeli biti pokretač uključivanja lokalne zajednice kod pružanja pomoći ove vrste potrebitim sugrađanima na području naše župe.

CZN: Kako je teklo organiziranje i opremanje grupe volontera vašega župnog Caritasa za besplatnu i žurnu pomoć pri popravcima i održavanju stambenog prostora Vaših župljana u potrebi?

Kosec: Izbor osoba zainteresiranih za rad kućnog majstora-volontera proveden je u suradnji s našim župnikom putem individualnih i grupnih razgovora. Odlučeno je da će se u provedbu projekta uključiti četvero zainteresiranih volontera za koje se utvrdilo da bi svojim znanjem, iskustvom i raspoloživom vremenom mogli pridonijeti uspješnosti projekta, kojim smo planirali obuhvatiti osobe starije životne dobi, bolesne osobe, osobe s invaliditetom i socijalno ugrožene osobe. Odmah po uplati financijskih sredstava Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kupili smo sav potrebni alat i podijelili ga majstorima-volonterima, a nabavili smo im i radnu odjeću i obuću te zaštitnu opremu. Radi vidljivosti projekta i prepoznatljivosti od strane naših župljana, na radnu odjeću smo stavili i logo našega župnog Caritasa.

CZN: Kako ste upoznali župljane s projektom?

Kosec: Informiranje i senzibilizacija svih župljana o osnivanju radne skupine kućni majstor-volonter i provedbi Projekta provedeno je preko župnih oglasa na sv. misama te preko župnog listića i župne oglasne ploče, a izradili smo i umnožili letak s informacijama o Projektu, koji je bio dostupan svim zainteresiranim župljanima. Naše malo naknadno istraživanje je pokazalo da je 46% župljana čulo o Projektu na sv. misi, a 36% preko svojih prijatelja ili susjeda.

CZN: Koliko je radna skupina majstora-volontera imala izlazaka na teren i koje sve vrste popravaka su obavili?

Kosec: Tijekom provedbe Projekta, kućni majstori–volonteri bili su na 71 intervenciji na području cijele župe i šire. Na terenu su obavljali široki spektar poslova od raznih popravaka u kućanstvu, kao što su vodoinstalaterski radovi, električarski radovi, popravak krova, popravak namještaja i sl., do uređenja okućnice i prijevoza, bilo nekog materijala ili samog korisnika, itd.. Upravo ovako šarolik popis poslova ukazuje na to koliko je u stvarnosti neophodan ovakav vid pomoći starijim i bolesnim osobama, osobama koje se nalaze u stanju socijalne ugroženosti i osobama sa invaliditetom.

CZN: Koliko je radna skupina majstora - volontera imala izlazaka na teren i koje sve vrste popravaka su obavili?

Kosec: Tijekom projekta informirali smo partnere, a razmjenjivale su se i informacije o zatečenom stanju i prepoznatim problemima na terenu kod konkretnih korisnika te se nastojalo uputiti korisnike kako da riješe uočene dodatne probleme. Isto tako u suradnji s partnerima informirani su korisnici o svojim pravima i mogućnostima pomoći koju nude partneri - Grad Karlovac u okviru svojega socijalnog programa i Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac. Pripadnici DVD Orlovac sudjelovali su u pružanju usluge prijevoza, a pomagali su i u nekim posebnim intervencijama na terenu, kada je to bilo potrebno.

CZN: Kakav trag je ovaj projekt ostavio u Župi?

Župljani su imali pozitivan stav i jako dobro su prihvatili ideju osnivanja radne skupine volontera - kućnih majstora, koji su tijekom Projekta postali poznati po svom pravovremenom i kvalitetnom radu. Što se tiče zadovoljstva korisnika ovih usluga, 96% njih bilo je izuzetno zadovoljno radom kućnog majstora-volontera kao i svrhom provedbe Projekta na području naše župe. No ono što nas najviše veseli je da i nakon službenog završetka projekta »Vaš kućni majstor-volonter«, naša dobro uhodana i opremljena ekipa kućnih majstora-volontera nastavit će svoj rad, naravno uz neophodna financijska ulaganja za potrebe održavanja opreme i za potrošni materijal.


DOJMOVI NEKOLIKO KORISNIKA

»Ovo je prilika da zahvalim dragom Bogu za ljubav koja se očituje preko volontera našeg Caritasa. Oni su imali sluha za potrebe ljudi u okruženju i u pomaganju koriste svoje talente i znanje. Starija sam i, na stranu što sam ozbiljno shvatila upozorenja o prevarama, nego što je za sitne kvarove i kad plaćam ne mogu dobiti uslugu majstora. A volonterima kažem da mi treba naštimati antenu na televizoru - i eto ih! Treba mi unijeti drva u šupu - eto ih! Treba pokositi travu oko kuće - eto ih! I sve besplatno! Kada im kažem hvala, čujem samo riječi: 'Hvala pripada samo Bogu.'« (Mirjana, 71)

»Hvala našim prijateljima iz Caritasa na pomoći! Mi smo mlađa samostalna obitelj kojoj je neophodna pomoć u svakodnevnom življenju. Pomoć smo zatražili u postavljanju sanitarija, a odrađeno je i postavljanje i uštimavanje vrata. Za navedene poslove nismo mogli pronaći majstore ili smo morali dugo čekati. Hvala Bogu na ovim ljudima, koji su nam uvijek na usluzi!« (Jelena, 35)

»Zahvaljujem na pomoći koju su mi pružili naši volonteri iz Caritasa. Ja sama živim i potrebe za popravcima su svakodnevne, u kući i po dvorištu. Lijepo je kad se obratite nekome i dobijete pomoć već isti dan ili sutra. Meni je popravljena antena i postavljen ruter na televiziji, zamijenjena pipa za vodu, zamijenjena utičnica i prekidač te su poslagane stvari po dvorištu. Nemam riječi zahvale! Neka ih čuva dragi Bog!« (Barica, 73)


RIJEČ ŽUPNIKA

Župnik župe Sveta Tri Kralja, Karlovac-Banija, vlč. Antun Kolić za ovaj projekt ima samo riječi hvale, kao i za majstore - volontere koji su srčano radili i potrebitima velikodušno darovali svoje vrijeme, znanje i umješnost. »Projekt je lijepo zaživio i naši stariji, nemoćni i siromašni su zbog njega radosni i zahvalni na svemu učinjenom. Njima to nisu sitnice. Neka našim majstorima-volonterima Bog bude nagrada, a sve kojima su bili od koristi potičem da ih se sjete u svojim molitvama. Zahvalni smo našem nadbiskupijskom Caritasu na značajnoj novčanoj potpori kojom su nam omogućili nabavu alata kojim će majstori-volonteri i nakon završetka Projekta nastaviti pružati usluge popravaka potrebitima.«



Obrada intervjua: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Fotografije: Fotoarhiv Caritasa župe Sveta Tri Kralja, Karlovac-Banija 
Ispišite stranicu: