HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.06.2016.

Produženo trajanje izložbe „Ne/Izliječeni sveci“



Zbog znatne posjećenosti, zanimanja javnosti i pohvala stručne javnosti za izložbu „Ne/Izliječeni sveci – istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na polikromiranim drvenim skulpturama iz fundusa Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije“, produžuje se trajanje izložbe do 2. srpnja u jedinstvenom prostoru uređene kaptolske kule biskupa Petra Domitrovića.

Izložba „Ne/Izliječeni sveci“, koju je u mjesec dana razgledalo više od 2 000 posjetitelja, iznikla je iz višegodišnje suradnje Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U toj je suradnji tijekom nastave, restauratorske prakse i diplomskih radova obrađeno, istraženo, konzervirano i restaurirano četrdesetak skulptura i dvadesetak štafelajnih slika iz fundusa Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije. Restaurirane skulpture s pratećom dokumentacijom na izložbi su zajedno prezentirali javnosti Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Akademija likovnih umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt.

Kako je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško napisao u katalogu izložbe, riječ je tu o čudesnom djelu „koje je povezalo više naizgled raznorodnih struka, spojilo pristupe i ljude koji su vrsni znalci u svojim područjima i otkrilo nam najveću vrijednost - ljubav prema predmetima koji nisu tek neki materijal koji treba sačuvati ili obnoviti“.

I brojni posjetitelji koji su svoje impresije upisali u knjigu dojmova prepoznali su također da su izložene skulpture i njihova povijest puno više od pukoga objekta, predmeta udaljenoga od života te su pohvalili rad profesora i studenata, jedinstvenost prostora i brigu za kulturno blago.

„Njihovo izvorno mjesto u molitveno-liturgijskim prostorima izravno nas povezuje s molitvom, osjećajima, pobožnošću, stanjem duha i vremena; one otkrivaju složenost osobnih i unutardruštvenih odnosa; očituju vrijednosti, brige, nadanja, ostvarenja. U njima su (u sjaju i u crvotočini) vidljivi tragovi sukoba, ratova, osvajanja, progonstava“, istaknuo je mons. Šaško u uvodnom tekstu kataloga izložbe napomenuvši da i onda kada više nisu dio liturgijskoga obreda, te umjetnine uključuju ljude koji u njima čitaju raznovrsne prisutnosti: „Tako je i s našim vremenom koje mora vrednovati rad naših prethodnika - onih koji su pronicali u dubinu smisla tih predmeta, likova, njihove tvarnosti koja nije bila samo dekorativne naravi, nego su se u bojom ili pozlatom prekrivene godove smjestili samo Bogu do kraja poznati odsjaji i intarzije života.

Ova je izložba rođena iz skromnosti i poniznosti. Mislim pritom poglavito na početno pitanje studentice (novoga naraštaja) o tome što možemo učiniti (u tome pitanju živi iskra koja je zapalila srca ljudi kojima je stalo) i na ozbiljnost onih koji su svoje znanje i rad ugradili u ove predmete koji često ne privlače svojom važnošću, veličinom, sjajem, utjecajem… Iz te se skromnosti očitovala - snaga. Snaga okupljanja raznih (neočekivanih) ustanova i disciplina u zaštiti vrijednosti koja nije u materijalnome. Poduzeta su istraživanja, detektirano je i snimljeno zatečeno stanje; bilo je nužno upoznavanje postojećih ostataka, materijala od kojih su napravljene skulpture, tehnika kojima se služilo u njihovoj izradi, stilskih osobitosti vremena.“



Interaktivnu radionicu, koja je tijekom dosadašnjeg trajanja izložbe svake srijede i subote „uživo“ omogućila posjetiteljima da pod vodstvom profesorica Zvjezdane Jembrih i Ane Božičević sa suradnicama studenticama dotaknu nove „ne/izliječene svece“, posjetilo je više od 200 posjetitelja.



Za najmlađe posjetitelje, koji su došli organizirano sa svojim vjeroučiteljicama iz osnovnih škola, posebno je bilo zanimljivo „pozlatiti“ svoga anđela, kao i naučiti prepoznavati slojeve na polikromiranoj drvenoj skulpturi te kako podlijepiti nestabilne slojeve polikromije i drvenu skulpturu mehanički i kemijski očistiti. I na taj se način uključe u utiranje novih puteva zaštite i očuvanja sakralne baštine.



Izložba se besplatno može razgledati tijekom cijeloga tjedna, osim nedjelje, od 10 do 19 sati. (NP)
 
 
Ispišite stranicu: