HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.07.2023.

Procesijom do Vinskog Vrha počela svetkovina Majke Božje Bistričke



Procesijom sa svijećama od Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke do Vinskog Vrha u srijedu 12. srpnja 2023. počela je proslava svetkovine Majke Božje Bistričke.
 
Hodočasnici i domaći župljani okupili su se u večernjim satima u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca.
 
Nakon uvodne molitve koju je predmolio rektor svetišta preč. Domagoj Matošević formirana je procesija sa svijećama. Hodeći za čudotvornim kipom Majke Božje Bistričke, uz molitvu krunice i marijanske pjesme uputili su se prema kapeli Majke Božje na Vinskom Vrhu.

 
Po dolasku podno kapele misno slavlje je predslavio župnik in solidum u Ludbregu vlč. Kristijan Stojko. U homiliji se osvrnuo na navješteno Evanđelje o čudu na svadbi u Kani Galilejskoj.
 
“Svaki puta Božja riječ govori na novi način našem životu i situaciji u kojoj se nalazimo. Tko su bili zaručnici u Evanđelju? Nemamo njihova imena i kao da evanđelist Ivan želi istaknuti da oni zapravo nisu najvažniji u Evanđelju. U prvoj glavi Ivanova evanđelja jedna rečenica daje nam naslutiti što se dogodilo ranije. Isus govori učenicima da će gledati anđele Božje kako silaze i uzlaze nad Sina Čovječjega. To nas podsjeća na Jakovljev san. Jakov je usnuo ljestve po kojima anđeli idu gore pa dolje, od zemlje ka nebu i obrnuto. Nakon tog sna Bog mu otkriva i obećaje da će njegovo potomstvo biti nebrojeno. Ovaj Jakovljev san otkriva nam komunikaciju između Boga i čovjeka, ali i obećanje koje Bog daje Jakovu. Sada, kada Isus to otkriva učenicima o prizoru anđela koji uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega, učenici su bili oduševljeni jer su poznavali pisma. Isus je taj s kojim sad razgovaraju, komuniciraju, on je taj nad kojeg dolaze anđeli, on je taj Bog. Nakon tog događaja Isus dolazi na svadbu u Kani Galilejskoj”, rekao je vlč. Stojko i u nastavku primijetio da je Marija, majka Gospodinova baš poput “prave majke sugerirala i primijetila da nešto nije u redu. Tako Isus prihvaća njezinu molbu i primjedbu o tome da nedostaje vina. Marijina posljednja rečenica u Evanđelju jest :”Što god vam rekne, učinite!” Marija primjećuje i našu potrebu za Isusom. Zato smo i došli večeras jer Mariju raduje naša molitva i zajedništvo”, naglasio je vlč. Stojko.

 
Uz predslavitelja Kristijana Stojka i rektora Matoševića misu su suslavila petorica svećenika. Nakon misnog slavlja vjernici su pohodili baroknu kapelu Majke Božje i u tišini se zadržali u osobnoj pobožnosti.
 
O povijesti Vinskog Vrha
 
Bistričko prasvetište smješteno je 2,5 km sjeverno od Marije Bistrice, na uskom povišenom platou uz cestu Marija Bistrica-Konjščina u zaselku Vinski Vrh na Poljanici. Na glavnom oltaru iznad svetohraništa koji potječe iz 1722. godine, u središtu drvenog baroknog retabla ističe se kip Djevice Marije s Djetetom Isusom na lijevoj i žezlom u desnoj ruci. Sa strane su joj kipovi sv. Franje Asiškog i sv. Klare. Prvotno je u toj crkvi bio današnji Gospin kip bistričkog svetišta pa se i kapela naziva «bistričkim prasvetištem». Predaje kaže da je drveni kip Majke Božje prvotno bio čašćen u drvenoj kapeli na Vinskom Vrhu od 1499. do 1545. godine. Zbog turske opasnosti nakon što su 4. svibnja 1545. godine kod Konjščine razbili vojsku Nikole Zrinskog, župnik Pavao prenio je čudotvorni Marijin kip u Bistricu i krišom ga zakopao ispod pjevališta župne crkve i tajnu odnio sa sobom u grob. Na zidu je vrijedna slika Majke Božje Bistričke iz 1733. godine.

IKA/FOTO: DARIO ZÜRCHAUER
Ispišite stranicu: