HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.08.2017.

Prijatelji iz Monzambana u Vugrovcu



U ponedjeljak 21. kolovoza Kuću sv. Franje u Vugrovcu posjetili su don Luigi i predstavnici obitelji iz župe Monzambano, koje su ovoga ljeta ugostile djecu iz zagrebačkog Caritasa. Naime, u okviru ljetnoga kampa »GREST«, a u organizaciji župnika don Luigija Milanija, od 18. do 25. lipnja pet obitelji iz talijanske župe Sv. Mihaela Arkanđela, Monzambano, ugostilo je šestero Caritasove djece iz Kuće sv. Franje s njihovom pratnjom. Don Luigija Milanija i obitelji iz Monzambana primila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar sa suradnicima. U razgovoru su razmijenili iskustva boravka djece u Italiji te dogovorili nastavak suradnje.

U pratnji don Luigia došle su dvije obitelji koje su ugostile Caritasovu djecu: supružnici Andrea della Grisa i Ana Rita Tossi s djecom: Aurorom i Albertom te supružnici Salvatore Sanna i Silvia Garagna s djecom: Caterinom i Antoniom, koji je toga dana s vršnjacima u Kući sv. Franje proslavio svoj dvanaesti rođendan.



»Ljetni praznici djece iz Kuće sv. Franje ove godine bili su vrlo lijepo i zanimljivo iskustvo. Obitelji koje su ugostile djecu velikodušno su ponudlile smještaj i bile su u potpunosti na raspolaganju za sve planirane aktivnosti. Ove godine su izrazili želju susresti istu djecu i u drugim prigodama tijekom godine, ako za to postoji mogućnost, kako bi produbili i održali prijateljstvo te se bolje upoznali«, s radošću se prisjeća don Luigi. »Obitelji koje su ove godine ugostile djecu željele su ih ponovno susresti, iako svi nisu mogli sudjelovati u posjeti. Kraj ljeta činio se kao lijep termin za organizirati posjet i susresti djecu kako bi održali prijateljstvo od kojega udomiteljske obitelji naše župe smatraju da su puno toga lijepoga dobile. Isto mišljenje dijele i ostale obitelji koje nisu imale mogućnosti udomiti djecu, ali druženje s njima također smatraju lijepim iskustvom. Nadamo se da su i djeca tako doživjela tjedan proveden u Italiji. Svi su bili vrlo entuzijastični i to nas jako veseli«, ističe don Luigi.



U ime obitelji koje su ugostile djecu, gospodin della Grisa je izjavio: »Moramo zahvaliti don Luigiju kao i zagrebačkom Caritasu što je poslao djecu u naše obitelji. Prošle godine posjet je prvi put organiziran i bilo je jako lijepo. Ove godine bilo je još ljepše! Nadamo se da će biti još prilika za održavanje ovih međunarodnih veza. Sve obitelji jako su zadovoljne iskustvom s Caritasovom djecom te žele produbiti odnos. Smatramo da ovakvo iskustvo doprinosi osobnom rastu te se nadamo da se sviđa i djeci te da im koristi. Nama zasigurno koristi. Svi smo se međusobno povezali i izgradili prijateljstva koja do sada nisu postojala - s djecom i obitelji među sobom. Dakle, koristi nama, Caritasu i svima što smo se upoznali.«

Prilikom posjeta Kući sv. Franje, dobročinitelji iz Italije uručili su djeci donaciju športskih torbi, koje je darovao jedan odbojkaški klub te prigodne darove za školu. Njihovi mali domaćini u Vugrovcu s radošću su ih primili i uzvratili im ručnim radovima i zahvalnicama te ih počastili objedom. Poslijepodne su se zajedno družili uz glazbu, ples i pjesmu te obnovili sjećanja na nezaboravno ljetovanje uz video-kolaž koji su donijeli gosti iz Monzambana.

Stjepan Moškatelo / Luka Čubrić
Ispišite stranicu: