HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.02.2023.

Predstavljena knjiga don Mihe Demovića o dubrovačkom skladatelju Jurju Kraljiću

U svečanoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta Aula magna u utorak 2. veljače 2023. godine održano je predstavljanje knjige najstarijeg člana HDS-a i maestra don Mihe Demovića, umirovljenog svećenika Dubrovačke biskupije, koji zbog zdravstvenog stanja boravi u Svećeničkom domu sv. Josipa na Kaptolu te zbog toga nije mogao prisustvovati ovom velikom događaju. Naslov ove značajne knjige maestra dr. Demovića glasi: "Skladateljski opus dubrovačkog skladatelja iz razdoblja rane romantike Jurja Kraljića 1784. – 1850., u nizu Velika povijest dubrovačke glazbe – VI. svezak".

 
Na početku programa sve okupljene pozdravio je domaćin, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je ujedno bio jedan od predstavljača ovog velikog djela maestra Demovića. Pročitao je pismo koje je maestro Demović uputio svim prisutnim gostima na ovom predstavljanju knjige te naglasio kako s posebnim emocijama želi okupljenima uputiti riječi Maestra koji je cijeli svoj život i djelovanje posvetio između ostalog i glazbenom stvaranju kao i proučavanju i čuvanju glazbenog blaga s područja Dubrovačke biskupije, ali i šire.
 
"Tri su značajna razloga da se ovo jedinstveno djelo iz Hrvatske muzikološke znanosti promovira danas u suradnji s Hrvatskom glazbenom akademijom, Društvo hrvatskih skladatelja i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a to su: 
1. Činjenica da je Juraj Kraljić prvi Hrvatski skladatelj iz razdoblja rane romantike, o tome vas ne trebam posebice uvjeravati već ističem činjenicu da je rođen 1784.u vrijeme velikog Franz Peter Schubert austrijski skladatelj i da spada u krug u najranije skladatelje rane romantike i da to promovira glazbena akademija u Zagrebu skupa s Društvom hrvatskih skladatelja. 
2. Imati u svojoj povijesti skladatelja iz tog stilskog razdoblja veoma je značajna stvar s čime bi se mnogi drugi narodi Europe ponosili. 
3.Veoma je važno također da se je u promociju uključilo Hrvatsko katoličko sveučilište s razloga jer je Juraj Kraljić par excellence izrazito katolički skladatelj što pokazuje sljedeća činjenica. Da je on kao malo koji drugi poznati skladatelj katolički skladatelj ušao u tajnu liturgijskog teksta i protumačio ga na osobiti način ishitrivši za svaku pojedinu riječ odgovarajući melodijsko ritmički motiv koji ga zatim uporno ponavlja u varijantama i do 15 – 16 puta."


 
Također, prof. Tanjić prisjetio se i vlastitih susreta s maestrom Demovićem u vremenu dok je bio bogoslov, a maestro Regens Chori. Poseban naglasak stavio je na osjećaj ljubavi koji je maestro Demović utkao u svoj rad s budućim svećenicima kako bi im prenio dio svoje ljubavi i zakupljenosti glazbom.  
 
Drugi predstavljač knjige prof. maestro Mladen Tarbuk, hrvatski dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog, također je posebno istaknuo svoje osjećaje prema ovom velikom događaju na kojem su misli i riječi zahvale bile upućene don Mihi za cjeloživotni rad i predanje na području glazbenog stvaranja. Okupljenima je pokušao dočarati koliki doprinos je ostavio maestro Demović na primjeru VI. knjige Velike povijesti Dubrovačke glazbe koja na velikom broju stranica donosi veliki trud koji je maestro Demović u proteklom vremenu uložio kako bi cjelovita povijesna baština Dubrovnika bila sačuvana i predana u ruke mlađih generacijama.

 
Na tom tragu poseban doprinos ovom događaju dali su studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koji su u glazbenom dijelu programa pod mentorstvom prof. Katarine Krpan i prof. Vlatke Peljhan izveli Bitku kod Trafalgara u C-duru (Julija Škreblin Milić) te Kvartet za flautu, violinu, violu i violoncello (Nikolina Hapač, Gustav Kujundžić, Josip Pavlek i Roko Silić). 
 
Na kraju programa prisutnim gostima obratio se g. Mišo Mihočević, član Upravnog odbora Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine te zahvalio svima koji su se na bilo koji način utkali u stvaranje ove knjige te doprinijeli promociji glazbe s područja Dubrovnika, ali i šire te potaknuo sve, a osobito mlađe generacije i one kojima su oni povjereni u vidu odgoja i obrazovanja da nikada ne dopuste da se tradicija i baština koju kao Hrvatski narod posjedujemo zaboravio i ostane negdje po strani.

 
Moderator programa bio je preč. Zlatko Pavetić, vjerni dugogodišnji suradnik maestra dr. Mihe Demovića, uz čiji je trud i zalaganje knjiga ugledala svijetlo dana. Veliki doprinos svim notnim izdanjima je imao vlč. Stjepan Šprajc koji je strpljivošću i velikim zalaganjem pretočio sva djela u računalni notni zapis.
 
Poseban naglasak na kraju ovog lijepog i bogatog događaja bila je želja da Kraljićeva djela koja su nakon 170 godina napokon ugledala svijetlo dana budu izvedena uz orkestar i zbor upravo u svečanoj dvorani HKS-a kada se za to pruži prilika. 
 
Kristijan Kolonić,
bogoslov
Ispišite stranicu: