HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.06.2024.

Predstavljen zbornik "Život i djelo kardinala Franje Kuharića"

Zbornik radova sa znanstvenog teološkog simpozija Život i djelo kardinala Franje Kuharića predstavljen je u ponedjeljak 17. lipnja u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Na predstavljanju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru, zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski te brojni predstavnici crkvene i akademske zajednice.

Naime, Zbornik je plod znanstveno-teološkog simpozija održanoga 1. i 2. srpnja 2022., a obgrljuje ukupno 23 priloga te pozdravne govore koje su na simpoziju održali tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te domaćin simpozija dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Šimunović.

Na početku predstavljanja okupljene je pozdravio zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mons. Dražen Kutleša pozdravio je sve okupljene te istaknuo da bi "na poseban način htio da u kardinalu Franji Kuhariću prepoznamo čovjeka koji se usudio željeti velike stvari. Poznate su njegove tri velike želje: da se Hrvatska osamostali, da nas pohodi Sveti Otac i da kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen blaženikom. Sve tri želje ostvarile su se za njegova života kao svjedočanstvo snage molitve i Božje providnosti."

POZDRAVNI GOVOR

"Neka i nas, po njegovu uzoru, vode veliki ciljevi. Usudimo se i mi večeras zaželjeti barem tri velike želje: da slobodna Hrvatska ostane vjerna Božjim zakonima, da Sveti Otac posjeti našu domovinu i proglasi blaženog Alojzija Stepinca svetim, a našega kardinala Franju Kuharića blaženim. Ove želje nisu samo izraz naših nada, već i našeg vjerničkog uvjerenja da Bog nagrađuje one koji se predaju Njemu s potpunim pouzdanjem. Naša je zadaća moliti, raditi i živjeti na način koji je dostojan Kristova poziva, vjerujući da će Gospodin prepoznati i blagosloviti naše težnje", rekao je nadbiskup Kutleša.

Pozdrave je uputio i prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuvši početke organizacije i pripreme simpozija o životu i djelu kardinala Franje Kuharića. Osobito je zahvalio urednicima Zbornika prof. dr. sc. Tončiju Matuliću, izv. prof. dr. sc. Ani Biočić i doc. dr. sc. Branku Muriću na trudu i požrtvovnosti.

"Svima nama večeras, ovdje okupljenima u dvorani Vijenac, nije nepoznata osoba kardinala Franje Kuharića. Sigurno bi svatko od nas mogao iz svojih životnih dana i neugaslih sjećanja izreći nešto o blagopokojnom Kardinalu, ili svoj doživljaj njegova lika i djela. Bio je veliki pastir Crkve u Hrvatskoj i Crkve u Hrvata. Susreti s njima, njegove riječi izgovorene u Zagrebačkoj prvostolnici, mnogom bazilikama, župnim crkvama, kapelama, na hodočašćima i u medijima ostaju trajno bogatstvo koje nikada ne gubi na svojoj vrijednosti", naglasio je dekan Šimunović.

Zbornik su predstavili njegovi recenzenti: prof. dr. sc. Josip Oslić, prof. dr. sc. Željko Tanjić i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić.

Prof. dr. sc. Josip Oslić, kanonik prvostolnog kaptola Zagrebačkog iznio je prikaz Zbornika osvrnuvši se na crkveno-povijesni dio te teološko-praktični dio. Istaknuo je da se cjelokupni život i djelo kardinala Kuharića "može sažeti i reći u svega nekoliko riječi, odnosno mogu se svesti na tzv. Kuharićevu postavku koja bi onda mogla glasiti Vjera je moć. Vjera kod Kuharića nije samo jedna teološka kategorija, nego je ona prije svega jedan egzistencijalni, vjernički stav čovjeka pred Bogom, i u tom su-odnosu čovjek-Bog, čovjek se rađa i umire, čovjek često proživljava dramu vlastitog života, ali i svu radost uskrslog jutra", rekao je prof. dr. sc. Josip Oslić. Nadodao je da je kardinal Kuharić "temeljito promišljao crkvenu, političku i općedruštvenu zbilju. Općenito se može reći kako je njegova perspektiva, kao crkvenog pastira, bila nadasve pastoralna i kao takva nadahnuta Kristovim Evanđeljem te uvidima i smjernicama Drugoga vatikanskoga koncila na kojem je i sam sudjelovao kao pomoćni biskup zagrebački."

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić rekao je da "radovi u Zborniku obuhvaćaju različite teme koje osvjetljavaju pojedine dimenzije života i djelovanja kardinala Franje Kuharića. Pritom pojedini autori donose izvorne kritičke analize i dosad u literaturi manje poznate vidove kardinalovog djelovanja kako za vrijeme komunističkog režima u Jugoslaviji, tako i za vrijeme stvaranje neovisne hrvatske Države i Domovinskog rata, kao u i zahtjevno postratno vrijeme."

Rektor Tanjić naglasio je da "bismo više od vlastitih stavova i korištenja pojedinih izvora dokumenata kao doprinos već unaprijed oblikovanim vlastitim tezama pro et contra, te umjesto da i kardinala Kuharića prosuđujemo iz vlastite optike trebali usvojiti Kuharićev pogled na to razdoblje, na događaje i ljude" te objasnio da je to "pogled pastira prožetog dubokom ljubavlju prema Bogu, Crkvi, vlastitom narodu, svjestan poslanja i službe koja mu je povjerena, koju nije tražio i koju je živio ponizno, noseći često križ nerazumijevanja - ne ponajprije od političkih protivnika, što ga toliko nije ni brinulo, nego i od strane biskupa i svećenika."

Doprinos Zbornika hrvatskoj historiografiji predstavio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu naglasivši da raznolikost tematskih pristupa iza kojih su vidna minuciozna istraživanja pokazuju nam čitav niz novih spoznaja na činjeničnoj razini o liku i djelu kardinala Kuharića. Jednako tako autori otvaraju pregršt novih tema te na taj način daju nove poticaje budućim istraživanjima."

"Upravo je iz njegovih glavnih osobina srdačnosti, otvorenosti, staloženosti i duhovitosti proizlazio snažan autoritet tihog, ali moćnog i glasnog svećenika. Kardinal Kuharić upravo je zbog tih svojih osobina bio čovjek koji povezuje, čovjek koji gradi i koji je, kako je vrijeme prolazilo, postao snažnim autoritetom u hrvatskom narodu, što potvrđuju i u Zborniku objavljeni radovi", rekao je na kraju izlaganja izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić.

Na kraju programa zahvalu je uputio dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, suizdavača Zbornika. Istaknuo je da je Kršćanskoj sadašnjosti bila iznimna čast i velika radost što su mogli sudjelovati u izdavanju ove knjige o životu i djelu kardinala Franje Kuharića. "Dvadeset i sedam godina nadbiskup Kuharić, kao zagrebački ordinarij, ostavljao je neizbrisiv trag u povijesti KS-a, a njegovo značenje za razvoj pa i opstanak ustanove tijekom sedamdesetih, osamdesetih, ali i devedesetih godina prošlog stoljeća čine ga jednom od najvažnijih osoba u povijesti njezina djelovanja", rekao je dr. sc. Brebrić.

U glazbenom dijelu predstavljanja sudjelovao je Zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: