HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.03.2021.

Predstavljanje svitaka iz „vremenske kapsule“ zvonika župne crkve Presvetoga Trojstva u Karlovcu

U vjeronaučnoj dvorani franjevačkog samostana u Karlovcu 13. ožujka 2021. održana je konferencija za novinare povodom otkrivanja četiri svitka u jabuci tornja crkve Presvetoga Trojstva.

Nakon potresa u ožujku i prosincu prošle godine župna crkva Presvetog Trojstva u Karlovcu znatno je stradala i trenutno nije za uporabu. Toranj crkve koji je jedan od najznačajnijih oznaka grada Karlovca također je u navedenim potresima stradao i zbog opasnosti za prolaznike potrebna mu je hitna obnova. Tijekom odvajanja metalnog križa od postolja nađena je bakrena kutija kakva se danas obično stavlja u temelje sakralnih objekata ili važnijih zgrada.

Konferenciju za medije otvorio je domaćin fra Krunoslav Albert, župnik i gvardijan koji je izrazio radost ovim otkrićem i ukratko opisao proces skidanja križa i jabuke tornja 2. ožujka 2021. Naglasio je da se iz Kronike samostana mogu pratiti obnove crkve i tornja, ali da ipak jedna obnova o kojoj svjedoči jedan svitak nije zabilježena u Kronici te je podsjetio okupljene novinare i znanstvenike da je Kroniku iz perioda 1930-tih pa do 1949. oduzela tadašnja komunistička vlast i do danas nije nađena niti vraćena.



Izrazio je očekivanje da će u nadolazećoj obnovi pomoći grad Karlovac kako je to redovito kroz povijest činio. Nakon njegovih pozdravnih riječi prikazan je kratki video koji prikazuje sam trenutak skidanja križa sa zvonika i prenošenje svitaka u Državni arhiv u Zagrebu gdje su svitci bili prema pravilima struke obrađeni. Svitci se nalaze u jako dobrom stanju tako da posebna obnova nije potrebna.



O stanju i sadržaju svitaka koji su 8. ožujka na stručan način otvoreni u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu govorila je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu. Gospođa Kočevar objasnila je da je „vremenska  kapsula“ postavljena u jabuku (podnožje) križa 1938. s dokumentima prethodnih obnova iz 1858. i 1883. godine. Tri svitka su na hrvatskom, a jedan na njemačkom jeziku i kao takvi su pročitani.

Autori svitaka su uz imena vladara, civilnih i crkvenih vlasti toga doba napisali i brojne zanimljivosti o cijenama i ljudima toga doba.



Predstojnik Ureda za kulturna dobra vlč. dr. sc. Vlado Mikšić izrazio je radost zbog ovoga nalaza te nastavio: „Bez obzira na to što se ovo otkriće čini kao obična stvar, jer nije rijetkost u starini da su stavljali u obnovljene objekte ovu vrstu zapisa, uvjeren sam da je za naše časne oce franjevce, bez čije se povijesti ne bi mogla pisati povijest našega Karlovca niti Zagrebačke nadbiskupije, ovo velika radost.“

Vlč. Mikšić izrazio je nadu da ovo otkriće neće pasti u zaborav nego da će se znanstveno obrađeni pronađeni svitci uskoro prezentirani akademskoj publici.



Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura u kratkim crtama objasnio je postupak otvaranja svitaka i s radošću utvrdio da se već radi na svitcima kako bi uskoro mogli  biti izloženi u Franjevačkom muzeju u Karlovcu.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija gospodin Davor Trupković progovorio je o planovima obnove ne samo u Karlovcu već i svim dijelovima Hrvatske stradalima u potresima stavljajući u svom govoru u prvi plan sakralne objekte. Iskoristio je također priliku da progovori o financiranju i dinamici obnove zvonika i križa crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu.



Tiskovnoj konferenciji nazočili su županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić koji su sa svoje strane obećali pomoći u obnovi crkve i zvonika kao i u prezentaciji nađenih svitaka.

vlč. Vlado Mikšić 
Foto: Hrvoje Josip Bišćan  
 
Ispišite stranicu: