HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.03.2019.

Predavanje dr. Radan u Botincu



Mirjana Radan, ginekologinja i bioetičarka održala je temu na redovitom susretu molitvene zajednice Nanovo rođeni ovoga petka. Dr. Radan govorila je o dostojanstvu čovjeka, a naročito dostojanstvu žene u pogledu spirale i kontracepcijskih sredstava kao velikim problemima koji narušavaju to dostojanstvo. Naročito se dotakla teme čistoće i koje su njene blagodati. U svom nagovoru spomenula je i veze te koje su stvari važne za održavanje veza. Tako se posebno osvrnula na fizički dodir kao bitan element svakom čovjeku, ali i granice u kojima je on dobar. Iznijela je i tri dijela tijela koja su posebno važna kod muškarca, a koja kod žene te da zbog toga treba moliti za njih.

Žena, stoga, mužu polaže ruku na glavu za blagoslov vodstva, na rame kao simbol da će ga uvijek pratiti i na kralježnicu kao blagoslov osovine, usporedivši to sa čvrstim borom. Muž polaže ruku na ženino rame također zbog toga jer će je uvijek pratiti, na trbuh za blagoslov obiteljskog stabla, a na srce jer žena djeluje po srcu. Uz iznesenu vrsnu pouku, odgovarala je i na pitanja od strane okupljenih vjernika, a cijelu temu potkrijepila je dobrim svjedočanstvima i primjerima iz stvarnog života.

Progovorila je i o velikom problemu današnjice - abortusu. Tako je njena tema potaknula mnoge da se pridruže župskoj akciji hoda za nerođene. U toj akciji, Botinčani svake nedjelje na 18. ili na prvu nedjelju nakon 18. u mjesecu, hodočaste i mole za spas svakog nerođenog djeteta. Ove je nedjelje također bilo tako te su odazvani vjernici hodali i molili do Vinogradske bolnice.

Ispišite stranicu: