HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.06.2023.

Preč. Novak predvodio blagdansko misno slavlje u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima

Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak predvodio u utorak 13. lipnja misno slavlje proslave svetkovine sv. Antuna Padovanskog na kojoj su koncelebrirali privremeni upravitelj župe i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. Tomislav Subotičanec, župnik u Blaškovcu vlč. Vjekoslav Pavlović i vlč. Karlo Šimek, asistent na zagrebačkom KBF-u.

 
Na početku homilije preč. Novak pozdravio je okupljene štovatelje svetog Antuna Padovanskog, sveca koji se među vjernicima toliko štuje, premda je živio tek 36 godina i to prije osam stoljeća: „Toliko kratak je bio njegov život i tako davno je živio, a danas gotovo da nema crkve u kojoj se ne nalazi slika ili lik ovog sveca. Možemo se zapitati može li jedan toliko kratki život iz tako daleke prošlosti biti aktualan za naše vrijeme i za našu situaciju u kojoj živimo.”

Preč. Novak poseban je naglasak stavio na primjer svetoga Antuna koji nam može poslužiti u svakodnevnim izazovima današnjega vremena kada smo izloženi različitim, najčešće površnim, sadržajima: „U današnjem užurbanom svijetu često ne uspijevamo zastati, razmotriti i argumentirati svoje stavove, vrijednosti i opredjeljenja. Iz trenutka u trenutak nalazimo se izloženi nebrojenim površnim sadržajima, koji ne dopiru do odgovora na pitanja smisla, već zatvaraju pogled prema onome što čovjeku daje smisao i sigurnost života. Više je nego aktualno poslušati poticaj sv. Antuna danas: ‘Imaj uvijek Boga na pameti.’ Imati Boga na pameti u situacijama iskušenja, neizvjesnosti, nesigurnosti i iščekivanja kako bismo, usmjerivši svoje misli prema njemu, živjeli zahvalnost za svaku priliku života u kojoj možemo postupiti na Božji način, pa čak i kada to nije oportuno”.

„Bog ima svoje vrijeme i svoje planove za nas, a življenje vjere od nas ne traži teoretski odgovor, nego prianjanje uz Gospodina koje uključuje cjelokupnost naše osobe i našeg postojanja”, istaknuo je preč. Novak te okupljenim vjernicima, riječima sv. Antuna poručio ono što je Svetac svega svijeta ponavljao svećenicima: „Da bi se sveto propovijedalo, potrebno je sveto živjeti. Ako propovjednik želi usaditi obraćenje u srce grešnika, mora najprije u sebi razviti nevezanost za zemaljske i nepotrebne stvari, mora prakticirati krjeposti i biti milosrdan i očinski“, zaključio je preč. Novak.

IKA
Ispišite stranicu: