HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.06.2023.

Preč. Ivan Topolnjak proslavio zlatnu misu u Savskom gaju



Umirovljeni svećenik preč. Ivan Topolnjak predslavio je na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2023., zlatnu misu u Župi Svetih anđela u zagrebačkom Savskom gaju. Misu su suslavili dekan preč. Vjekoslav Jakopović i župnici iz Novozagrebačkog dekanata, upravitelj svećeničkog Doma sv. Josipa mons. Juraj Jerneić, privremeni župni upravitelj vlč. Matija Knok, pastoralni pomoćnik i nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina i ostali svećenici.

U homiliji se predslavitelj prisjetio svoga životnog puta tijekom pedeset godina svećeništva. Istaknuo je da je kad svećenik doživi da može zahvalno slaviti svetu misu o pedesetoj obljetnici svoga ređenja, odnosno „zlatnu misu“, to velik Božji dar i posebna Božja milost za samog slavljenika.

Poručio je svojim nekadašnjim župljanima da se raduje svakoj obitelji koja se nastani u Savskom gaju, te da trebaju cijeniti svoju vjeru i umrijeti za nju jer samo vjera daje snagu.

Zahvalni govor održala je župljanka Josipa Galić. „Osvrnemo li se sad i pogledamo u retrovizor vašeg života, možemo reći da je vaš život i rad vaša najveća propovijed. Danas mi zahvaljujemo dragom Bogu i sv. Ivanu Krstitelju za vaših 50 godina služenja, svećeništva. Znali ste govoriti: žetva je velika, a radnika je malo. Preostaje nam ono što ste nam uvijek znali govoriti: molite, molite za svećenička zvanja, neće vam imati tko govoriti misu. Danas kad slavimo vaš veliki jubilej, svjesni smo vaših riječi, ali i zahvalnosti za vaša djela milosrđa. Bili ste prvi među nama upravo u onoj Božjoj: ‚Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe.‘ A ja bi se usudila reći da vama više pristaju riječi sv. Augustina: ‚Ljubi i čini što hoćeš.‘ Ljubeći svakoga onog tko vam je bio poslan u život.“



Na kraju slavlja slavljenik je zahvalio svim dobrim ljudima koji su bili uz njega tijekom 50 godina svećeništva, a najveću zahvalu izrekao je dragom Bogu bez kojeg ništa ne bi bilo moguće.
 
Pjevanje su predvodila sva tri župna zbora, pod vodstvom prof. Tee Malek Vrkljan.

Josipa Barr
Ispišite stranicu: