HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.06.2021.

Povratak Josipovih hodočasnika

Hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske i dalje dolaze svetom Josipu. Nakon zaustavljanja velikih hodočašća diljem domovine, manje restriktivne epidemiološke mjere trenutno omogućuju vjernicima dolazak u svetišta. Takva su i hodočašća u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu.



„Kao rektor Nacionalnog svetišta posebno sam radostan. Čini mi se kako je ovo, nakon korone i nemogućnosti hodočašća, prva hodočasnička subota ispunjena hodočasnicima. Drago mi je što ovom prilikom mogu pozdraviti članove Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, na čelu s ocem provincijalom Darijom Tokićem i svom njegovom subraćom.

Lijepo je što novo razdoblje hodočasnika otvaraju karmelske provincije, koji sami na osobit način časte svetog Josipa, kojega mi nastojimo posebno štovati ovdje u Nacionalom svetištu“, kazao je u svom pozdravu okupljenim hodočasnicima mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta.

Tako su 12. lipnja 2021. u njemu posvećenom Nacionalnom svetištu u Karlovcu hodočastili braća karmelićani te članovi karmelskog svjetovnog reda iz Zagreba, Splita i Sombora. Uz članove karmelske obitelji svetom su Josipu hodočastili i župljani Uznesenja BDM iz Končanice predvođeni svojim župnikom Tomislavom Sanićem.



Misno slavlje predvodio je o. Stanko Pažin, karmelićanin i mladomisnik, a propvijedao je o. Stanko Vidak, prior karmelskog samostana u Remetama.

O. Stanko u svojoj je homiliji s hodočasnicima podijelio razmatranje krunice svetom Josipu, u kojemu je svaku deseticu posebno razlomio i tumačio, a između ostaloga je rekao: „Trebamo pošteno raditi, ne pokazivati djeci da olako mogu nešto dobiti. Nema kruha bez motike, niti iskrenog znanja bez knjige. Lijepi primjer imamo u svetom Josipu za naše obitelji naše redovničke zajednice i društvo.“



Svetu misu pjesmom su uveličali karmelićani Hrvatske karmelske provincije svetog O. Josipa. Nakon mise uslijedio je hod oko zavjetnoga kipa svetog Josipa. Hodočasnici su nakon dugog puta i duhovne okrijepe imali i ručak u dvorištu svetog Josipa, priliku za razgledavanje novootvorene izložbe u Galeriji Martin Borković „Ljepota svetog Josipa“ i kupnju prigodnih Josipovih suvenira.

Dodajmo ovome kako su u popodnevnim satima svetom Josipu iz Krašića pješice hodočastili dvadeset članova zajednice muškaraca iz župe Svetog Josipa sa zagrebačke Trešnjevke predvođeni svojim župnikom vlč. Damirom Ocvirkom.
 
Tekst i foto: Marta Marinović
 
Ispišite stranicu: